Sociálne siete

DOMOV

Heger s Mikulcom navštívili povodňou postihnutú obec Rudno nad Hronom

Prírodná katastrofa si v obci vyžiadala aj jednu obeť.

Zverejnené:

Upravené: 19. mája 2021 o 9:03

1209

rudno hazz
Rudno nad Hronom, zdroj: FB/Hasičský a záchranný zbor

REKLAMA

BRATISLAVA – V obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica na strednom Slovensku bojujú s vodou,  nad obcou sa totiž v pondelok pretrhla hrádza a zaplavila ulice a rodinné domy. Silná prívalová vlna  so sebou strhla desiatky áut a mostov. Katastrofa si vyžiadala jednu obeť, bývalý starost sa údajne pokúšal zachrániť drevený altánok a prišiel pri tom o život.

„Situácia v súvislosti s nepriaznivým počasím, ktoré zasiahlo územie Slovenska sa momentálne stabilizovala a hasiči nezaznamenali od obeda výraznejši nárast výjazdov v súvislosti s intenzívnym dažďom a povodňami. Naďalej však na niekoľkých miestach odčerpávajú vodu zo zatopených priestorov a pivníc rodinných domov a odtraňujú následky povodní,“ informoval o tom včera Hasičský a záchranný zbor na sociálnej sieti Facebook.

Návšteva premiéra a ministra

Spomínanú obec navštívili v utorok 18. mája 2021 predpoludním premiér Eduard Heger s ministrami vnútra, obrany a pôdohospodárstva. Po stretnutí so starostom obce  Mariánom Šurjanským premiér prisľúbil obci súčinnosť pri odstraňovaní následkov povodne i finančnú pomoc. „Okamžite, ako pán starosta vyčísli škody, ktoré nastali, uvoľním financie z rezervy premiéra, aby sme pomohli aj finančne. Situácia je veľmi vážna, toto sú chvíle, kedy ľudia prichádzajú o svoje istoty,“ uviedol Eduard Heger. Ako dodal, štát bude spolupracovať so samosprávou, aby sa obyvatelia zničenej obce mohli čo najskôr dostať späť k bežnému životu.

Premiér na mieste tragédie vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po bývalom starostovi, ktorý počas prívalovej povodne prišiel o život. Poďakoval tiež občanom, dobrovoľníkom a všetkým zásahovým zložkám, ktoré sa zúčastňujú záchranných a likvidačných prác.

Podľa slov premiéra sa hrádza, ktorá pravdepodobne nevydržala nápor vody po intenzívnych dažďoch, už nebude dať opraviť. Na mieste boli zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku, aby posúdili situáciu a urobili následné kroky. Povodeň spôsobila podľa starostu škody na majetku obyvateľov i samosprávy, presné čísla sú aktuálne v štádiu zisťovania.

V Rudne nad Hronom zasahovalo viac ako 50 policajtov, hasičov a dobrovoľných hasičov, podľa slov ministra vnútra Romana Mikulca budú všetky zložky naďalej participovať na odstránení následkov katastrofy.

Územie Slovenska v pondelok 17. mája 2021 zasiahlo daždivé počasie, ktoré spôsobilo povodne najmä na strednom Slovensku. Hasičov privolali k vyše 200 výjazdom. V teréne bolo 912 príslušníkov HaZZ a dobrovoľných hasičov s 258 kusmi techniky.

Do utorkového poludnia hasiči zasahovali 79-krát – odčerpávali vodu zo zatopených priestorov, monitorovali vodné toky a protipovodňové opatrenia, čistili upchaté prietoky, taktiež odstraňovali strhnuté stromy z ciest. V obciach v okrese Zvolen vyslobodzovali z vody autá s osobami, ktoré sa pre silný prúd nedokázali dostať von.

Zdroj: MVSR

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA