Sociálne siete

DOMOV

HORKÝŽE SLÍŽE: Kapela sa dištancuje od extrémizmu

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 21:28

739

horkyze slize clanok W de

REKLAMA

27. august 2020 13:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 27. augusta (SITA) – Slovenská kapela Horkýže Slíže sa dištancuje od spájania s extrémistickými a radikálnymi názormi či skupinami a s činnosťou ohrozujúcou základné práva, slobody osôb a demokratický právny štát. Ako v tlačovej správe informovala Nora Krchňáková z PR agentúry NK Factory, hudobná skupina zváži využitie právnych prostriedkov na ochranu svojich práv „pred zverejnením nepravdivých informácií v médiách“. Horkýže Slíže tým reagovali na akciu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) s krycím názvom „Šašovia“, počas ktorej bolo 11. augusta pre podozrenie z podpory extrémizmu zadržaných deväť ľudí, medzi nimi aj bubeník skupiny Horkýže Slíže Marek V.

„Tým, že polícia zverejnila mená obvinených osôb následne spôsobilo negatívne vyjadrenia niektorých médií a spájanie skupiny Horkýže Slíže s danou trestnou vecou. Stále platí prezumpcia neviny, preto články a reportáže uverejnené v niektorých médiách, ktoré spájajú a vopred odsudzujú hudobnú skupinu za trestný čin, sú irelevantné a zavádzajúce,“ uviedol advokát Mareka V. a kapely. Hudobná skupina zdôraznila, že vystupuje výlučne apoliticky.

Samotný Marek V. oľutoval, že je jeho súkromná vec spájaná s ostatnými členmi kapely a že ich fotky sa objavujú v článkoch so sympatizantmi propagujúcimi extrémizmus. „Sorry kapele za nepríjemnosti, ktoré sa, dúfam, čo najskôr objasnia,“ dodal.

Polícia po akcii „Šašovia“ z 11. augusta obvinila Karola P., Rastislava R., Tomáša F., Jozefa P., Radovana K., Radoslava V., Roberta T., Mareka V. a Petra S. zo zločinu vyroby extrémistických materiálov a z pokračujúceho zločinu rozširovania extrémistického materiálu. Rastislav R. je podľa medializovaných informácií hercom a spevákom kapely Krátky proces, pričom aj Karol P. a Tomáš F. sú členmi tejto skupiny. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici následne 13. augusta rozhodol, že spomínaní členovia kapely Krátky proces budú stíhaní na slobode.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA