Sociálne siete

DOMOV

Prevádzkovatelia odkaliska Poša sa chcú proti Budajovým tvrdeniam brániť

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 21:26

446

large  afcebdfdbdbcce acedbd

REKLAMA

28. august 2020 11:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 28. augusta (SITA) – Prevádzkovatelia odkaliska Poša v okrese Vranov nad Topľou sa chcú proti tvrdeniam ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) brániť trestným oznámením. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil Ondrej Macko, predseda predstavenstva spoločnosti Ceo Energochemica Se. Podľa Macka minister svojimi vyjadreniami o falošnom povolení prekročil hranicu. Spoločnosť preto podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Podľa Macka sú tvrdenia ministra o údajne falošných povoleniach na prevádzku odkaliska v Poši falošným obvinením. Firmy využívajúce pri svojej činnosti odkalisko Poša majú podľa neho všetky potrebné povolenie. Vladimír Jančár, výrobno-technický riaditeľ spoločnosti TP2, uviedol, že zdrojom arzénu, ktorý sa na odkalisku nachádza, sú zvyšky spáleného hnedého uhlia. Arzén podľa neho uhlie obsahuje prirodzene a miera jeho obsahu v uhlí závisí od lokality, kde je uhlie vyťažené. Podľa Jančára nie je odkalisko Poša určené na vypúšťanie nebezpečných odpadových vôd a do odkaliska môžu byť vpúšťané iba bežné odpadové vody. Dodal, že preto sú tvrdenia o nebezpečnom odpade na Poši zavádzajúce.

Zástupcovia spoločností uviedli, že o vzniknutej situácii chceli komunikovať priamo aj so zástupcami ministerstva životného prostredia. Rezort údajne oslovili 12. júla, no odpoveď na žiadosť o stretnutie dodnes nedostali. Za zavádzajúce považujú aj tvrdenia o zvýšenom výskyte onkologických ochorení u obyvateľov žijúcich v blízkosti odkaliska, ktoré podľa nich štatistiky nepotvrdzujú.

Tlačová konferencia zástupcov spoločností podnikajúcich v areáli Chemko Strážske a využívajúcich odkalisko Poša bola reakciou na tlačovú konferenciu ministra životného prostredia z pondelka 24. augusta. Budaj vtedy uviedol, že do odkaliska Poša je neustále vylievaný nebezpečný odpad. Chemické odbery Slovenskej inšpekcie životného prostredia mali preukázať prítomnosť arzénu v odkalisku. Budaj zároveň povedal, že sa v okolí Poše rozšírilo množstvo prípadov nádorových ochorení.

Agentúra SITA požiada o reakciu Ministerstvo životného prostredia SR.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA