Sociálne siete

DOMOV

Horúce leto: Dieťa a zviera v aute? Môžem rozbiť okno?

Tipy od polície, na čo si dať pozor počas horúcich letných dní.

Zverejnené:

Upravené: 26. júna 2021 o 10:36

398

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/A n v e s h

REKLAMA

BRATISLAVA – Polícia SR na sociálnej sieti Facebook informuje o nástrahách leta a najmä horúčavách. Problémom sú aj deti či štvornohí miláčikovia v aute.

Na čo si teda podľa policajtov dať pozor? V nasledujúcich riadkoch sa dozviete:

  • Čo sa môže stať, ak nechám dieťa v aute?
  • Čo sa môže stať, ak nechám v aute zviera?
  • Môžem rozbiť okno na aute?
Dieťa v aute

Ponechanie dieťaťa v rozhorúčenom aute môže mať podľa polície trestnoprávnu dohru. V takýchto prípadoch môže ísť o trestný čin opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo, kde hrozí jeden až päť rokov väzenia, pri deťoch mladších ako šesť rokov až 10 ročné väzenie.

Osoba môže navyše čeliť aj obvineniu z ublíženia na zdraví či v krajnom prípade z usmrtenia, ak takéto konanie viedlo k poškodeniu zdravia či k smrti dieťaťa.

Zviera v aute

Ponechanie zvieraťa v rozhorúčenom aute sa môže riešiť v rovine priestupku vo veterinárnej oblasti, konkrétne podľa § 22 zákona o veterinárnej starostlivosti za ktorý hrozí fyzickej osobe pokuta až do výšky 1 000 eur. Za určitých okolností môže mať skutok aj trestnoprávnu dohru v podobe trestného činu týrania zvierat podľa § 378 Trestného zákona, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky, v závažnejších prípadoch až päť rokov.

Ako je to s rozbitím okna na aute?

Na otázku, či rozbiť sklo sa nedá odpovedať jednoznačne. Okrem toho, že môže dôjsť k najtragickejšej udalosti a to smrti dieťaťa či k následkom na zdraví, občan na druhej strane riskuje, že sa dopustí protiprávneho konania poškodením cudzieho majetku a majiteľ vozidla môže žiadať súdnou cestou náhradu vzniknutej škody.

Ak by však išlo o prípad krajnej núdze, a konanie by spĺňalo všetky zákonné podmienky na takéto konanie, občan by mohol postupovať aj takýmto spôsobom. Je však na zvážení, či takéto konanie spĺňa všetky podmienky protiprávnosti v prípade krajnej núdze. Každý prípad je potrebné posudzovať individuálne.

Ak je to možné a aj situácia to dovoľuje, treba zabezpečiť prítomnosť majiteľa vozidla, napríklad v nákupnom centre vyhlásiť cez informačný stánok alebo cez SBS službu. Ak si nevie sám poradiť, odporúčame zavolať políciu, hasičov, prípadne linku 112, kde je okamžite ponúknutá rada a pomoc ako postupovať.

 

Zdroj: FB/Polícia SR

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA