Sociálne siete

DOMOV

Je dôležité vyvrátiť pochybnosti súvisiace s Lučanského smrťou, vyhlásila ministerka

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 14:59

211

large kolikova caebfbd
ZDROJ: Mária Kolíková, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

4. január 2021 04:26 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Je dôležité vyvrátiť akékoľvek pochybnosti, ktoré by súviseli so smrťou bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Po prvom zasadnutí nezávislej komisie zriadenej v súvislosti s Lučanského smrťou to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Komisia má 17 členov a sú v nej zastúpení poslanci Národnej rady SR z radov opozície aj koalície, zástupca prezidentky SR, verejnej ochrankyne práv, médií či odborníci zo zahraničia. Členovia komisie si dnes schválili štatút, ktorý navrhla ministerka Koliková a zapracovali doň aj pripomienky jednotlivých členov. Tí si zároveň zvolia predsedu a tajomníka komisie.

„Rozumiem tomu, že osobitne takáto udalosť vytvára mnohé otázky,“ povedala Kolíková. Komisia bude mať podľa nej prístup aj do väzenských ústavov a o záveroch svojho prešetrovania bude hlasovať. Členovia, ktorí so závermi nebudú súhlasiť, budú môcť poskytnúť vlastné stanovisko. Ministerka zároveň opätovne zdôraznila, že smrť Lučanského na základe informácií, ktoré má, považuje za samovraždu.

Ministerka ďalej uviedla, že momentálne v súvislosti s mimoriadnou udalosťou neuvažuje nad odstúpením. „Bolo by to zbabelé,“ povedala s tým, že smrť Lučanského jej momentálne politicky zneužívaná a ona sa na tom nechce podieľať. V súvislosti s otvoreným listom príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), aby ministerka zvážila koniec vo funkcii generálneho riaditeľa ZVJS Milana Ivana, uviedla, že jeho gesto je „dôležité a významné“ napriek tomu, že zbor podľa nej nepochybil. Jeho nástupcu podľa vlastných slov vyberie vo výberovom konaní.

Vo štvrtok zasadne Výbor pre obranu a bezpečnosť

Výbor Národnej rady SR (NR SR) pre obranu a bezpečnosť vo štvrtok 7. januára zasadne vo veci dodržiavania práv policajného exprezidenta Milana Lučanského. Ako NR SR informovala na svojej webovej stránke, členovia výboru prerokujú žiadosť poslancov, ktorá im bola dnes doručená. Bod stretnutia sa bude venovať aj okolnostiam predošlého zranenia Lučanského a k postupom kompetentných orgánov činných v trestnom konaní a Ústavu na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody v Prešove.

Bývalá ministerka vnútra a nezaradená poslankyňa Denisa Saková (Hlas-SD) ešte v stredu 30. decembra 2020 avizovala vo svojom profile na sociálnej sieti, že požiada o zvolanie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Uviedla tiež, že si vyžiada aj kamerové záznamy z chodby väznice počas prvého aj druhého incidentu a kompletné zdravotné záznamy z nich.

Smer požiadal európske autority o prešetrenie prípadu

Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) sa v súvislosti s úmrtím bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského obrátil na európske autority. Ako informoval vedúci tlačového oddelenia strany Ján Mažgút, strana žiada objektívne prešetrenie prípadu za účasti orgánov Európskej únie. Poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) a členka strany Smer-SD Monika Beňová v tejto veci poslala otvorené listy trom zástupcom európskych inštitúcií, a to predsedovi EP Iratxeovi Garciovi Pérezovi, podpredsedníčke Európskej komisie a zároveň komisárke pre hodnoty a transparentnosť v EÚ Viere Jourovej a poslancovi EP a členovi skupiny pre integritu Juanovi Fernandovi Lópezovi.

Beňová v listoch vyzýva európske autority na zastrešenie a prešetrenie prípadu smrti Lučanského európskymi orgánmi. Uvádza, že v prípade smrti Lučanského bolo porušených viacero právnych predpisov a zmlúv zo strany slovenskej vládnej moci, ktorými je Slovensko viazané.

Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako sa v utorok 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA