Sociálne siete

DOMOV

Kampaň upozorňuje na násilie páchané na ženách, oranžová farba symbolizuje svetlejšiu budúcnosť

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 15:53

224

large zeny depresia unsplash fead
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Artem Kovalev

REKLAMA

25. november 2020 09:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Celosvetová kampaň, ktorá upozorňuje na násilie páchané na ženách, sa začína dnes aj na Slovensku. Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia na ženách (KMC) Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR) sa aj tento rok zapája do tejto kampane Organizácie Spojených národov (OSN) Orange the world! / Zafarbime svet na oranžovo!. Kampaň trvá od stredy 25. novembra, keď si spoločnosť pripomenie Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách do 10. decembra, ktorý je aj Dňom ľudských práv. Kampaň KMC sa uskutoční na sociálnych sieťach. Informovala o tom manažérka komunikácie národného projektu Prevencia a eliminácia rodovej diskriminácie Viera Böttcher.

Expertky KMC Barbora Burajová a Zuzana Očenášová vystúpia v úvodný deň kampane, teda dnes o 13:00 na online konferencii, ktorú organizuje mimovládna organizácia Aliancia žien – Cesta späť. Úvodné slovo na konferencii budú mať aj prezidentka SR Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Záverečným podujatím kampane bude verejná diskusia s názvom „Ochrana žien pred násilím vo svetle súdnych rozhodnutí“, ktorá sa uskutoční v utorok 8. decembra o 18:00.

Ako ďalej Böttcher priblížila, ženy zažívajúce násilie v partnerských vzťahoch, sú v podmienkach karantény a izolácie v domácnostiach zraniteľnejšie, často bez prístupu k bežným zdrojom podpory v rodine, zamestnaní a ich okolí. Preto tohtoročná výzva kampane OSN „Fund, Respond, Prevent, Collect!/ Financujme, reagujme, predchádzajme násiliu a zbierajme dáta o násilí!“ smeruje ku všetkým ľuďom, ktorí chcú pomôcť odstrániť násilie zo životov žien.

Oranžová farba symbolizuje v rámci kampane „svetlejšiu budúcnosť“ pre ženy a dievčatá bez násilia. OSN si ju zvolila ako farbu globálnej kampane, ktorá upozorňuje, že násilie na ženách a dievčatách je jedným z najrozšírenejších prípadov porušovania ľudských práv a ohrozuje slobodu, bezpečie a dôstojnosť pre milióny dievčat a žien. Bližšie informácie o rodovo podmienenom a domácom násilí možno nájsť na https://www.zastavmenasilie.gov.sk/ a na sociálnej sieti KMC https://www.facebook.com/kmcrpn/.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA