Sociálne siete

DOMOV

Každé 11. dieťa sa na Slovensku narodí predčasne, upozorňuje Malíček

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 22:06

278

large  abef
ZDROJ: Globalnews/Petra Šturdíková

REKLAMA

13. november 2020 10:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 13. novembra (SITA) – Každé 11. dieťa na Slovensku príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva. Ročne je to viac ako päťtisíc detí. Iba za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o viac ako 30 percent. V tlačovej správe na to upozorňuje prezidentka občianskeho združenia Malíček Ľubica Kaiserová s tým, že 17. novembra sa Slovensko „zahalí do purpurovej farby“ pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí.

Purpurovou farbou sa rozsvietia najväčšie slovenské dominanty, ale do tejto „farby predčasniatok“ sa zahalia aj ľudia, ktorí sa zapoja do tohtoročnej výzvy #NaseSrdciaSuPurpurove. Jej cieľom je vyjadriť podporu a spolupatričnosť s ostatnými, ktorých sa predčasný pôrod priamo alebo nepriamo týka. Podporu tejto výzve už tradične vyjadrilo 11 slovenských miest osvetlením 15 najväčších dominánt purpurovou farbou. Rozsvieti sa napríklad Nová budova Slovenského národného divadla v Bratislave, Dóm sv. Alžbety a súsošie Immaculata v Košiciach, Chrenovský most a Divadlo Andreja Bagara v Nitre či historická budova Mestskej radnice v Trnave.

Združenie poskytuje podporu rodinám predčasniatok na Slovensku deväť rokov a pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí zvyklo organizovať viaceré podporné podujatia naprieč celou republikou. Tento rok sa niektoré v dôsledku opatrení v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 presunú do online priestoru, iné na nasledujúci rok. Podujatia sa konajú pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA