Sociálne siete

DOMOV

SaS vníma Dušana K. ako symbol skorumpovanosti a zlyhania právneho štátu za vládnutia Smeru

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 22:08

238

large fcdabfafbfaaae dfdd
ZDROJ: Pinterest

REKLAMA

12. november 2020 14:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 12. novembra (SITA) – Dušan K. ako špeciálny prokurátor bol podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) symbolom skorumpovanosti a zlyhania právneho štátu za vládnutia strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Podľa liberálov nemal na špeciálnej prokuratúre už dávno čo robiť a preto je dobrou správou, že skončil. Reagovali tak na to, že sa Dušan K. vzdal funkcie špeciálneho prokurátora. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) na brífingu uviedol, že Dušan K. v tejto situácii urobil to najrozumnejšie, čo urobiť mohol.

„Dušana K. by sme nikdy nemuseli prosiť, aby zo svojej funkcie odišiel, ale by sme ho pri takejto závažnej skutočnosti jednoducho odvolali. Ak by sme vytrvali v prijatej zákonnej úprave prokuratúry, nemuseli sme sa prosiť mafiánovi, aby odstúpil. Medializované informácie, podľa ktorých mal byť Dušan K. v pravidelnom kontakte s Norbertom B., skrze ktorého naňho vplýval Marian K., dokazujú, že tento človek nemal na špeciálnej prokuratúre už dávno čo robiť. Očista prokuratúry je nevyhnutná a nedokazuje to len prípad Dušana K.,“ uviedol Alojz Baránik (SaS). Jeho stanovisko poskytol hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Z funkcie špeciálneho prokurátora, ktorý mal bojovať proti najzávažnejším formám kriminality, odstúpil podľa hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) človek podozrivý z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. „Do tohto stavu nás doviedol ‚právny štát´ v réžii Fica a Pellegriniho. Hnutie OĽaNO vytrvalo poukazovalo na podozrivé zastavovanie vyšetrovania najväčších korupčných káuz, ako Gorila, ‚Hlas podobný Ficovi´ a množstvo ďalších. Je evidentné, že Dušan K. a ďalšie postavy temnej éry ‚našich ľudí´ museli mať najvyššie politické krytie, a aj preto by mali predstavitelia bývalej garnitúry v politike okamžite skončiť,” tvrdí OĽaNO v stanovisku, ktoré zaslal Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) na sociálnej sieti uviedla, že spravodlivosť na Slovensku má paradoxne väčší priestor bez svojho špeciálneho prokurátora, ako mala s ním. Podľa nej je smutné, že sme asi jediná krajina v Európskej únii (EÚ), kde máme špičky polície a prokuratúry obvinené z tých ťažkých trestných činov, ktoré mali podľa zákona stíhať.

Tlačové oddelenie hnutia Sme rodina pre agentúru SITA uviedlo, že vzdanie sa funkcie berie na vedomie a verí, že „pod vedením nového špeciálneho prokurátora sa boj proti najzávažnejším formám zločinu posunie na vyššiu úroveň.”

Dušana K. zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) 22. októbra. Neskôr polícia oznámila, že špeciálny prokurátor čelí obvineniam z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA