Sociálne siete

DOMOV

KDH odmieta úpravu školského zákona, ktorá by umožnila tajiť skutočné pohlavie

V novele školského zákona, ktorá je v pripomienkovom konaní, ministerstvo navrhuje spätne vydávať potvrdenia o absolvovaní školy, v ktorých bude zmenené pohlavie absolventa.

Zverejnené:

Upravené: 9. februára 2021 o 14:00

369

kniznica student
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/bantersnaps

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – KDH odmieta úpravu školského zákona, vďaka ktorej by transgender osoby mali možnosť utajiť svoje skutočné pohlavie. Takáto zmena by podľa hnutia bola popretím vedeckých poznatkov a spôsobila by problémy v oblasti vysokého školstva, športu, ochrany zdravia a ďalších. Pravdivé informovanie o pohlaví je podľa hnutia dôležité aj pre ochranu súkromia a bezpečnosti žien. Informáciu priniesla tlačová agentúra SITA.

„Je nemiestne vnášať ideológiu do prostredia škôl a o to viac v čase pandémie, keď desiatky tisíc žiakov sa takmer nevzdelávajú, pedagógovia nie sú dostatočne chránení a pravidlá nástupu do škôl sa šijú horúcou ihlou,“ uviedol člen predsedníctva KDH Martin Šmilňák.

Podľa KDH je v záujme spoločnosti, iných osôb, ale aj samotných transgender osôb, aby bolo skutočné pohlavie známe. „Napríklad je to dôležité pri liečbe, kde sú iné dávky a postupy u mužov a iné u žien, pri prijímaní a počas štúdia na fakulte telesnej výchovy a športu, kde majú muži a ženy iné normatívy športových výkonov i celkovo v športe, aby nevznikala nespravodlivosť pri súťažení biologických mužov so ženami, pri kontaktných športoch by to mohlo byť aj nebezpečné. Chrániť súkromie a bezpečnosť žien je dôležité najmä v ubytovacích zariadeniach, toaletách a podobne,“ píše sa ďalej vo vyjadrení.

Hoci podľa KDH pre túto problematiku sú dôležité najmä zákony o matrikách a o rodnom čísle, prijatie uvedenej zmeny v školskom zákone by mohlo prispieť k uľahčeniu prenikania ideológie do škôl.

V novele školského zákona, ktorá je v pripomienkovom konaní, ministerstvo navrhuje spätne vydávať potvrdenia o absolvovaní školy, v ktorých bude zmenené pohlavie absolventa. Absolvent by tak disponoval dokumentom, ktorý by neuvádzal jeho skutočné pohlavie. KDH takúto zmenu kritizovalo aj v roku 2018, keď bola zavedená pri vysokých školách za premiéra Petra Pellegriniho.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA