Sociálne siete

DOMOV

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva je znepokojená návrhom zákona o interrupciách

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 20:58

279

large d f bd aad dadff  protest  afbfc

REKLAMA

10. september 2020 14:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 10. septembra (SITA) – Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová je znepokojená návrhom novely v slovenskom parlamente, ktorá sa venuje interrupciám. Poslala preto list predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina), predsedovi ústavnoprávneho výboru Milanovi Vetrákovi (OĽaNO), šéfke výboru pre zdravotníctvo Jane Cigánikovej (SaS) a predsedníčke výboru pre sociálne veci Jane Žitňanskej (Za ľudí).

Mijatovičová v liste konštatuje, že prijatím novely zákona o zdravotnej starostlivosti by sa zamedzil prístup k bezpečným a zákonom povoleným službám v oblasti umelého prerušenia tehotenstva. Znepokojuje ju zvlášť návrh o predĺžení lehoty na rozmyslenie pred podstúpením interrupcie zo 48 hodín na 96 hodín a rozšírenie jej platnosti pre všetky situácie okrem tých, keď je bezprostredne ohrozené zdravie ženy.

Opatrenia sú podľa komisárky v rozpore so smernicami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) aj so špecifickými odporúčaniami orgánov Organizácie Spojených národov (OSN) pre SR. „Vyzývam členov Národnej rady Slovenskej republiky, aby odmietli akékoľvek navrhované opatrenia, ktoré by v zákone alebo v praxi, viedli k retrogresii v súvislosti s prístupom žien k svojmu sexuálnemu a reprodukčnému zdraviu a právam,“ píše v liste.

Komisárku rovnako znepokojuje, že v relatívne krátkom časovom období sa vyskytli opakované pokusy o podanie návrhov, ktorými by sa zákony a postupy SR dostali do konfliktu s medzinárodnými záväzkami a mohli by tak ohroziť práva žien v SR. Pripomenula, že nad navrhovanými zmenami, týkajúcimi sa umelého prerušenia tehotenstva, vyjadrila znepokojenie aj minulý rok.

Novelu zákona o zdravotnej starostlivosti posunul parlament v júli do druhého čítania. Poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v nej chcú presadiť, aby mala žena dlhší čas na premyslenie si umelého potratu, namiesto 48 hodín navrhujú 96 hodín. Návrh predpokladá detailnejší zber informácií o dôvodoch potratov. Povinnou má byť druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa. V návrhu sa hovorí o ubytovaní pre tehotné matky s deťmi a pre študentky, ktoré potrebujú dočasné bývanie, aby utajili svoje tehotenstvo, prípadne ešte aj do troch rokov, ak sa o dieťa starajú. Po novom by sa mala suma príspevku pri narodení dieťaťa rozdeliť na dve časti. Prvá časť vo výške 400 eur sa vyplatí matke počas tehotenstva, a to po uplynutí dvanásteho týždňa tehotenstva. Táto možnosť má podľa predkladateľov návrhu ženám pomôcť, aby nepodstúpili umelé ukončenie tehotenstva z dôvodu aktuálneho nedostatku finančných prostriedkov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA