Sociálne siete

DOMOV

Prezidentka pripomenula, že holokaust je tragickou kapitolou slovenských dejín

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 21:00

266

large  ccdaebadadedc feee

REKLAMA

9. september 2020 15:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 9. septembra (SITA) – Prezidentka Zuzana Čaputová pripomína, že holokaust je tragickou kapitolou slovenských dejín. Hlava štátu to uviedla pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Práve 9. septembra 1941 totiž schválila vláda vojnového Slovenského štátu takzvaný Židovský kódex, ktorý obmedzil obyvateľov etnika na základných právach.

„Holokaust nie je len tragédiou Židov, je to tragická kapitola aj našich dejín,“ povedala prezidentka. Zdôraznila, že Slovenský štát schválením Židovského kódexu vyhlásil svojich vlastných občanov za menejcenných a vystavili ich tak neľudskému zaobchádzaniu a istej smrti. Čaputová pripomenula, že do koncentračných táborov bolo deportovaných vyše 70-tisíc ľudí zo Slovenského štátu.

Prezidentka tiež uviedla, že ospravedlnenie ani smútok už nezmiernia utrpenie obetí, no najviac, čo pre nich ľudia môžu urobiť, je, pamätať na to, čo holokaustu predchádzalo. Všetky prejavy antisemitizmu a iných foriem netolerancie a diskriminácie podľa Čaputovej vždy vedú k tragickým koncom.

Pamiatku obetí holokaustu si hlava štátu uctila položením kamienka k pamätníku na Rybnom námestí a na Židovskom cintoríne na Žižkovej ulici v Bratislave.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA