Sociálne siete

COVID19

Konzílium predstavilo symbolické desatoro, opatrenia sa počas Veľkej noci sprísňovať nebudú

Eduard Heger konštatoval, že Slovensko počas Veľkej noci čaká veľký súboj s pandémiou.

Zverejnené:

Upravené: 26. marca 2021 o 11:29

534

heger
Zľava: Infektológ Vladimír Krčméry, zastupujúci minister zdravotníctva SR Eduard Heger a člen konzília odborníkov Jozef Šuvada. Foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Konzílium odborníkov predstavilo symbolické desatoro, prosia o dodržiavanie nastavených opatrení. Na piatkovej tlačovej besede minister financií poverený riadením ministerstva zdravotníctva Eduard Heger konštatoval, že Slovensko počas Veľkej noci čaká veľký súboj s pandémiou. Bude podľa neho natoľko dôležitý, že môže pandémii zasadiť „rozhodujúci úder“.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že opatrenia a vyhlášky Úrad verejného zdravotníctva nebude počas Veľkej noci sprísňovať. „Stojíme si za tým, že opatrenia sú nastavené dostatočne a veľmi dôležité je, aby ich ľudia dodržiavali,“ doplnil. Dodržiavanie nastavených opatrení je podľa infektológa Vladimíra Krčméryho 90 % úspechu. Podotkol, že konzílium uvoľňovanie opatrení zatiaľ neodporúča, ich prirýchle uvoľnenie sa totiž ani v zahraničí zatiaľ nejaví ako úspešné.

Odborníci v rámci symbolického desatora žiadajú občanov, aby počas veľkonočných sviatkov obmedzili stretnutia, odložili šibačku a polievanie. Žiadajú tiež, aby sa veriaci zúčastňovali bohoslužieb virtuálne. Odporúčajú tráviť čas v prírode, nemali by sme však vytvárať veľké skupiny. Stretávať by sme sa mali len s najbližšími. Ak sa do rodín vrátia príbuzní zo zahraničia, chrániť sa majú všetci v domácnosti.

„Prosíme, aby každý veľmi vážne zvážil návštevu rodičov a starých rodičov, a to aj v prípade, ak sú očkovaní,“ uviedla hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. Odborníci tiež odporúčajú športovať individuálne a v prírode. Konzílium tiež vyzýva na nosenie rúšok v exteriéri a respirátorov v interiéri. Odborníci apelujú tiež na to, aby ľudia cestovali len v rámci okresu.

Laboratórne výsledky vakcíny Sputnik V by mohli byť známe budúci týždeň

Laboratórne výsledky ruskej vakcíny Sputnik V by mohli byť známe budúci týždeň. Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval minister financií poverený riadením ministerstva zdravotníctva Eduard Heger. Ako však uviedol, rezort bude výsledky prezentovať na samostatnej tlačovej konferencii.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA