Sociálne siete

DOMOV

Koronakríza zlepšila digitálne zručnosti žiakov slovenských škôl

Zverejnené:

Upravené: 23. januára 2021 o 22:11

238

large pocitac bbc
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Annie Spratt

REKLAMA

18. december 2020 10:25 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Koronakríza zlepšila digitálne zručnosti žiakov slovenských škôl. Vyplýva z to z 9. ročníka IT Fitness Testu, ktorý v čase zatvorených škô prebiehal v réžii IT Asociácie Slovenska, rezortu informatizácie, Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania a Európskej komisie. Výsledky najväčšieho testovania IT zručností na Slovensku sú v porovnaní s minulým rokom lepšie. Autori testu si posun vysvetľujú tým, že zapojenie škôl do digitálneho vzdelávania na diaľku má pozitívny vplyv na digitálne zručnosti žiačok a žiakov. Keďže boli spolu s rodičmi nútení používať digitálne technológie, rapídne sa zvýšili aj ich digitálne zručnosti. Podrobné výsledky tvorcovia testu z Technickej univerzity v Košiciach zverejnili v záverečnej správe IT Fitness Teste 2020.

Prioritnými cieľovými skupinami testovania boli študentky a študenti stredných a vysokých škôl, žiačky a žiaci základných škôl najmä so zameraním na druhý stupeň a absolventov ZŠ. Testovaní boli aj učitelia. Test určený pre študentov stredných a vysokých škôl tento rok vyplnilo 13 649 respondentov (v porovnaní s 2019 nárast o 2 685), priemerná úspešnosť dosiahla hodnotu 61,65 percenta (v porovnaní s 2019 nárast o 11,78 percenta). Do ľahšej verzie testovania určenej pre základné školy sa zapojilo 7 246 žiačok a žiakov (v porovnaní s rokom 2019 pokles o 6 102), priemerná úspešnosť bola 64,98 percenta (v porovnaní s rokom 2019 nárast o 13,36 percenta).

Testovacie úlohy boli v oboch testoch zaradené do piatich kategórií – internet, bezpečnosť a počítačové systémy, komplexné úlohy, kancelárske nástroje, kolaboratívne nástroje a sociálne siete. V každej kategórii testu pre stredné a vysoké školy bolo zaradených päť úloh. Test pre základné školy mal rovnaký počet kategórií, každá z nich obsahovala štyri úlohy. Respondent po skončení testovania dostal informáciu o úspešnosti v jednotlivých kategóriách spolu s certifikátom s dosiahnutým výsledkom. Na teste pre respondentov zo stredných a vysokých škôl sa zúčastnili študenti z 376 škôl (v roku 2019 to bolo 311 škôl). Na testovaní pre základné školy v kategórii od sedem do 16 rokov sa zúčastnili žiaci zo 445 škôl (v roku 2019 496 škôl).

„Každoročné výsledky IT FITNESS Testu sú pre nás zrkadlom toho, ako na tom vlastne s digitálnymi zručnosťami sme. Žiaľ, stále platí, že veľká časť ľudí má problémy najmä s klasickými kancelárskymi zručnosťami, ktoré sú pritom jednou zo základných podmienok pre úspech na pracovnom trhu. V tomto smere pred nami teda stoja ešte veľké výzvy. Našou úlohou je poskytnúť každému také vzdelanie, ktoré ho pripraví nielen na život, ale aj na rýchlo sa meniace podmienky na trhu práce. Práve preto sú digitálne zručnosti jedným z pilierov digitálneho reformného plánu pre Slovensko, ktorý ministerstvo informatizácie predstavilo začiatkom decembra,“ dodala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA