Sociálne siete

DOMOV

Košice otestovali takmer 32-tisíc ľudí, v Banskobystrickom kraji sa situácia zhoršuje

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 9:23

203

large kosice testovanie dba
ZDROJ: Testovanie v Košiciach, SITA/Marek Lukáč

REKLAMA

9. január 2021 07:37 SITA, redakcia

KOŠICE – Počas prvých dvoch dní celomestského antigénového testovania na COVID-19 bolo v Košiciach otestovaných takmer 32-tisíc ľudí, pozitívnych bolo 492, čo predstavuje 1,55 percenta z celkového počtu. Odberové miesta sa otvoria opäť o 9:00 ráno v nedeľu 10. januára. Informoval o tom hovorca mesta Košice Vladimír Fabian.

V Košiciach sa v piatok 8. januára o 16:00 začalo celomestské bezplatné testovanie osôb na ochorenie COVID-19. Mesto zabezpečilo 110 odberových tímov na 66 odberových miestach. Odberné miestnosti sa zatvoria v nedeľu o 17:00 s výnimkou odberných miest v Kulturparku a v areáli U. S. Steel, v ktorých sa bude možné otestovať aj v pondelok 11. januára.

Situácia sa v Banskobystrickom kraji zhoršuje

Situácia so šírením koronavírusu sa v celom Banskobystrickom kraji a okrese Banská Bystrica zhoršuje zo dňa na deň. Potvrdzujú to nielen dátové analýzy rôznych iniciatív, ale najmä údaje Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici (RÚVZ), ktorý podrobne sleduje výskyt ochorenia v regióne. Ako informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, po dnešnom zasadnutí krízového štábu krajského mesta žiada vedenie vládu a hlavného hygienika o stanovisko k zorganizovaniu celoplošného testovania v okrese, alebo sprísnenie podmienok lockdownu.

Vedenie mesta žiada, aby vláda a hlavný hygienik na základe odborných stanovísk a čísel jednoznačne rozhodli o tom, či v súčasnej nepriaznivej situácii, v akej sa nachádza banskobystrický okres, je organizovanie celoplošného testovania pre jeho obyvateľov zo zdravotného hľadiska vhodné a prospešné.

„V prípade, že vláda rozhodne o celoplošnom testovaní aj v súčasnej nepriaznivej situácii, potrebujeme poznať jasné pravidlá, kedy a akým spôsobom. Po dodaní antigénových testov sme pripravení poskytnúť vláde súčinnosť a zorganizovať testovanie obyvateľov na prítomnosť COVID-19 minimálne v takom rozsahu, ako na prelome októbra a novembra 2020. Ak nie, žiadame kompetentných o sprísnenie lockdownu pre náš okres,“ uviedol primátor Ján Nosko.

Podľa odborníkov z RÚVZ je nárast počtu pozitívne testovaných obyvateľov následkom silvestrovských a novoročných stretnutí. Zvýšená mobilita, nedodržiavanie platných nariadení a organizovanie početných rodinných návštev tiež prispelo k stúpajúcej krivke počtu infikovaných. Nárast pozitívnych na ochorenie COVID-19 sa však v týchto dňoch neprejavil v počte hospitalizovaných pacientov.

Primátor vyzval obyvateľov, aby rešpektovali všetky nariadenia a dodržiavali zákaz vychádzania. Mesto Banská Bystrica bude situáciu pozorne sledovať a prijímať ďalšie opatrenia aj naďalej. Po dohode s RÚVZ v Banskej Bystrici bude samospráva na pravidelnej dennej báze zverejňovať údaje súvisiace s epidemiologickou situáciou aj na svojom webe www.banskabystrica.sk.

Banskobystrický RÚVZ z dôvodu vážnej situácie v okrese Banská Bystrica a Brezno zároveň prijal ďalšie opatrenia určené všetkým prevádzkovateľov zariadení, ktoré sú nad rámec celoslovensky platných nariadení. Týkajú sa predajní, počtu zákazníkov v nich a tiež zákazu prevádzkovať zariadenia poskytujúce starostlivosť o deti do troch rokov. Zákaz sa nevzťahuje na zariadenia poskytujúce starostlivosť o deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre.

Trnava a Nitra: Chladiarenské prívesy na cintoríny

Chladiarenský príves na dočasné uskladnenie tiel zosnulých má po Nitre aj Trnava. Pristavený je na cintoríne na Kamennej ceste, kde má rozšíriť existujúce kapacity. Informoval o tom primátor Peter Bročka s vysvetlením, že samospráva k tomuto kroku pristúpila po porade s riaditeľom Fakultnej nemocnice v Trnave Vladislavom Šrojtom.

„Situácia je vážna a počet ťažkých ochorení pacientov s COVID-19 rastie. Kapacity chladiarenských boxov na telá sú na hrane a počet pacientov stále stúpa,“ zdôvodnila Fakultná nemocnica v Trnave.

Mesto Nitra pristavilo prvý chladiarenský príves s kapacitou 40 tiel na cintorín na prelome rokov. Dnes radnica informovala, že na cintoríne je aj druhý. „Pokiaľ sa naplní aj ten, budeme musieť v meste zriadiť veľkokapacitné miesto pre zosnulých. Pohrebné služby nestíhajú, úmrtí na COVID-19 pribúda,“ informovala samospráva na sociálnej sieti. Primátor Marek Hattas informoval, že za normálnych okolností v meste zomiera približne 130 ľudí za mesiac, v decembri minulého roku to bolo až 330 ľudí.

Externé chladiarenské zariadenie na cintorín bude zrejme potrebovať aj Galanta. Požiadavka vyplynula zo zasadnutia krízového štábu mesta. V Galante funguje od štvrtku 7. janára nemocnica vyhradená len pre pacientov s COVID-19.

V žilinskej nemocnici podali viac ako tisíc vakcín

Počas úvodných piatich dní prevádzky vakcinačného centra podali v žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) viac ako tisíc vakcín proti ochoreniu COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej je to jedna z najrýchlejších nábehových fáz v rámci prvého týždňa otvorenia očkovacieho centra na Slovensku.

V žilinskej nemocnici očkujú aj cez víkend a počas dnešného dňa plánujú vybaviť takmer 500 objednaných zdravotníkov. „Na podanie vakcíny prichádzajú nielen všeobecní lekári, špecializovaní ambulantní lekári, sestry, no zároveň záchranári, pracovníci z mobilných odberových miest, dopravnej zdravotnej služby, dialýzy, ale taktiež zamestnanci mesta Žilina z prvej línie, ako sú terénni sociálni pracovníci, opatrovateľky či policajti,“ informoval generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

Medicínsky riaditeľ Igor Bízik zároveň potvrdil, že samotný priebeh očkovania je bezproblémový. „Z tisícky ľudí, ktorí sa u nás zaočkovali, po vakcinácii zatiaľ neevidujeme žiadne závažné reakcie,“ zdôraznil Bízik. Ako doplnila hovorkyňa nemocnice, počas budúceho týždňa plánuje nemocnica prevádzkový čas vakcinácie rozšíriť do dvojzmennej prevádzky, čím sa kapacita očkovania ďalej rozšíri.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA