Sociálne siete

DOMOV

Košice sa uchádzajú o vyše 36 miliónov eur z eurofondov či Nórskych fondov

Najväčším europrojektom je takmer 20-miliónová rekonštrukcia a modernizácia Slaneckej cesty.

Zverejnené:

1004

large kosice d
Košice - ilustračná snímka, zdroj: GlobalNews

REKLAMA

SITA

KOŠICE – Mesto Košice sa v súčasnosti uchádza o možnosť, aby mohlo uskutočniť celkovo 44 naplánovaných projektov z eurofondov a ďalších cudzích zdrojov za vyše 36 miliónov eur. Informoval o tom hovorca mesta Košice Vladimír Fabian. „Som rád, že sme takí úspešní v rôznych výzvach na získanie finančných zdrojov z eurofondov, Nórskych fondov alebo iných finančných mechanizmov, ktorými do Košíc môžu prúdiť peniaze na skvalitnenie života v meste,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Najväčším europrojektom je takmer 20-miliónová rekonštrukcia a modernizácia Slaneckej cesty, kde aktuálne prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. V rámci nej sa okrem výstavby štvorprúdovej komunikácie s novou konštrukciou vozovky a rekonštrukcie všetkých križovatiek zmodernizujú zastávky mestskej a prímestskej hromadnej dopravy, nainštalujú informačné systémy pre cestujúcich aj pre vodičov a vybuduje sa aj nový cyklochodník.

Tesne pred svojim záverom je aj projekt na zlepšenie technického vybavenia odborných učební za 1,2 milióna eur na ôsmich košických základných školách. Ďalším významným projektom je druhá etapa 2. časti Modernizácie električkových tratí v Košiciach. Víťaz verejného obstarávania spracováva projektovú dokumentáciu v stupni pre stavebné povolenie na sedem samostatných projektov rekonštrukcie. K samotnej rekonštrukcii bude pre jej finančnú náročnosť možné pristúpiť až po tom, keď sa v priebehu programovacieho obdobia 2021 – 2027 vypíše na to výzva z eurofondov a mesto bude úspešný žiadateľ.

„V schvaľovacom procese je v rámci Operačného programu Horizon 2020 projekt mesta za vyše milión eur na zlepšenie obnovy ekosystému Mlynského náhonu. Ďalší milión eur by mohlo mesto využiť v rámci Smart City Košice, kde sa v prípade jeho odsúhlasenia vytvorí jednotný systém pre integráciu smart riešení vo verejnom osvetlení a doprave. Zároveň by pribudli meteostanice či softvér pre monitorovanie dopravnej situácie,“ dodal vedúci oddelenia strategického rozvoja a zástupca riaditeľa magistrátu mesta Košice Richard Dlhý.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA