Sociálne siete

COVID19

ŠÚKL: Očkovanie a úmrtie nie je možné dať do priameho súvisu

Diváci RTVS si mohli minulý piatok prečítať titulok, že 38-ročná žena zomrela po očkovaní vakcínou od firmy AstraZeneca.

Zverejnené:

291

ockovanie
Ilustračné foto, zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – V prípade úmrtia 38-ročnej ženy po očkovaní vakcínou od firmy AstraZeneca nie je možné dať očkovanie a úmrtie do priameho súvisu. V reakcii na medializovaný prípad to uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý sa odvoláva na doteraz dostupné údaje. Stanovisko úradu zaslala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková s tým, že štátny ústav pokračuje v hodnotení kauzality v tomto prípade.

„V prípade medializovaného prípadu podnikol ŠÚKL štandardné kroky na prešetrenie nahlásených nežiaducich účinkov ešte v priebehu minulého týždňa pred spracovaním reportáže. Redaktorka oslovila Štátny ústav v piatok so všeobecnými otázkami k vakcíne od AstraZeneca a nepýtala sa na konkrétny prípad. Akonáhle budeme mať k dispozícii potrebné informácie, prípad vyhodnotíme a o výsledku budeme transparentne informovať,“ ozrejmila Jurkemíková.

ŠÚKL reagoval na titulok, ktorý si mohli diváci Rozhlasu a televízie Slovenska prečítať minulý piatok. Žena poskytla médiu rozhovor pred pár týždňami, bezprostredne po očkovaní vakcínou AstraZeneca. V rozhovore opisovala vedľajšie účinky, dva týždne po očkovaní zomrela. V poslednej reportáži sa vyjadroval otec zosnulej, podľa ktorého môže za smrť jeho dcéry podanie očkovacej látky. Polícia SR označila tento titulok za zavádzajúci.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA