Sociálne siete

DOMOV

Krajčí sa bude prihovárať za predĺženie núdzového stavu

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 0:18

206

large krajci faaca
ZDROJ: Marek Krajčí, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

29. január 2021 19:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) sa bude prihovárať za to, aby sa núdzový stav predĺžil o ďalších 40 dní. Uviedol to dnes na tlačovej besede, na ktorej informoval o aktuálnej epidemickej situácii.

„Situácia je veľmi kritická v tých nemocniciach a ten núdzový stav je veľmi dôležitý najmä na oblasť zdravotníctva,“ povedal Krajčí. Ako dodal, predpokladá, že vláda od 8. februára zavedie ďalší zákaz vychádzania.

Minister Krajčí si želá pokles hospitalizovaných, realita je však opačná
Každý týždeň si želáme, aby počet hospitalizovaných v nemocniciach začal klesať, realita je však opačná. Na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Kým pred týždňom bolo v nemocniciach hospitalizovaných 3 285 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo podozrením naň, k dnešnému dňu ich je 3 511. Počet pacientov vyžadujúcich pľúcnu ventiláciu sa síce v porovnaní s minulým týždňom znížil, ale aj aktuálne číslo 308 je kritické.

V uplynulom týždni klesla 14-dňová incidencia a rovnako aj pozitivita RT-PCR testov z 19 na 15 percent a antigénových testov z 3 na 2 percentá. „Stúpajú nám však denné úmrtia, pred týždňom bol denný priemer 94 úmrtí a aktuálne nám umiera na COVID-19 denne priemerne 107 ľudí,“ uviedol Krajčí.

Minister zdravotníctva upozornil, že aj po avizovanom spustení COVID automatu k 8. februáru bude Slovensko naďalej v čiernej fáze. „Aby Slovensko mohlo prejsť do druhého stupňa varovania, museli by klesnúť počty pacientov v nemocniciach pod 2 500 a aktuálne máme hospitalizovaných ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19 spolu 3 285,“ podotkol Krajčí s tým, že splnené nie je ani ďalšie kritérium, keďže 7-dňový priemer pozitívne testovaných je vyšší ako 5-tisíc. „Mrzí nás to, chceli sme prejsť do bordovej farby, ale aj budúci týždeň od 8. februára bude COVID automat svietiť čiernou farbou,“ dodal Krajčí.

Minister sa vyjadril aj k aktuálnemu stavu zaočkovanosti. Podľa jeho slov sa Slovensko nachádza v tretej z jedenástich fáz Národného očkovacieho plánu. Celkovo bolo k 29. januáru aplikovaných 130 621 dávok, pričom 6 622 osôb už bolo druhou dávkou preočkovaných. Najväčšie percento populácie bolo zaočkované v Bratislavskom kraji (3,7 percenta), nasleduje Košický kraj, Žilinský kraj a Prešovský kraj.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA