Sociálne siete

DOMOV

Bývalého šéfa finančnej správy vzali do väzby

Zverejnené:

Upravené: 6. februára 2021 o 0:03

849

large vaznica fe
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Grant Durr

REKLAMA

1. február 2021 15:32 SITA, redakcia

BRATISLAVA/PEZINOK – Bývalého šéfa finančnej správy Františka I. vzal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) do väzby. Pre médiá to potvrdil jeho obhajca Juraj Gavalec s tým, že proti rozhodnutiu podali sťažnosť.

„Nestotožňujeme sa s tým. Klient verí, že sa preukáže všetko a bude očistený,“ uviedol advokát.

Hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková doplnila, že dôvodom väzobného stíhania Františka I. je obava z ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti. „Súd neakceptoval návrh prokurátora na útekovú väzbu,” uviedla.

Súd zároveň vzal do väzby aj ďalších troch obvinených stíhaných pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku alebo zločin prijímania úplatku, konkrétne Milana G., Janu R. a Petra B. V prípade Milana G. je dôvodom obava z ovplyvňovania svedkov a v prípade Jany R. obava z ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti. V prípade Petra B. je dôvodom väzby obava z ovplyvňovania svedkov, pričom súd neakceptoval návrh prokurátora aj na väzbu pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti. „Sudca u obvineného P.B. zamietol žiadosť o nahradenie väzby prevzatím záruky dôveryhodnou osobou, rovnako zamietol žiadosť obvineného o nahradenie väzby písomným sľubom a zamietol aj žiadosť obvineného P.B. o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ uviedla Kudjáková. Dodala, že všetci obvinení proti rozhodnutiu podali sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala v piatok 29. januára v rámci akcie Mýtnik bývalého šéfa finančnej správy Františka I. a ďalších osem osôb. Zadržaní boli v súvislosti s korupciou a machináciami pri verejnom obstarávaní. Väzobné stíhanie následne prokurátor navrhol štyrom obvineným. Polícia v rámci akcie obvinila aj podnikateľov Michala S. a Jozefa B. Obaja sú však momentálne v zahraničí.

Článok sme aktualizovali.

Prečítajte si aj:
https://www.globalnews.sk/domov/frantiska-i-zadrzali-pre-zmanipulovane-tendre,-ktore-dohadovali-v-sirokeho-hoteli

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA