Sociálne siete

DOMOV

Premiér bude rešpektovať rozhodnutie Najvyššie súdu v prípade Kuciakovej vraždy

Zverejnené:

Upravené: 5. februára 2021 o 23:35

706

large matovic bafef
ZDROJ: Premiér Igor Matovič počas stretnutia s prezidentom Francúzskej republiky v Elyzejskom paláci v Paríži v rámci oficiálnej návštevy predsedu vlády SR vo Francúzsku, SITA/Úrad vlády SR

REKLAMA

4. február 2021 09:42 SITA, redakcia

PARÍŽ – Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) je pripravený rešpektovať akékoľvek rozhodnutie Najvyššie súdu SR v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „Budem rešpektovať rozhodnutie nezávislého súdnictva na Slovensku,“ povedal premiér v stredu 3. februára na stretnutí s prezidentom organizácie Reportéri bez hraníc Christophom Deloirom v Paríži.

„V marci roku 2018 som navštívil Bratislavu. Bolo to len niekoľko dní po strašnej udalosti, vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Boli tam spontánne a masívne manifestácie. Vtedy som skonštatoval, že Bratislava je hlavným mestom slobody tlače,“ pripomenul Deloire, podľa ktorého je „škvrnou na Slovensku“, že zatiaľ neboli odsúdení objednávatelia vraždy novinára.

„Z pozície predsedu vlády by som chcel pána Deloira utvrdiť v tom, že cieľom súčasnej vládnej koalície je na Slovensku vytvoriť úplne slobodné prostredie na činnosť poctivých novinárov,“ uviedol premiér. Deloire pripomenul, že Slovensko sa v súčasnosti nachádza na 33. mieste v rebríčku slobody tlače a ak sa chce krajina posunúť vyššie, musí splniť silný záväzok, o ktorom hovorí premiér Matovič a je potrebné prejsť od „sľubov k činom“.

Prezident Reportérov bez hraníc vyzval slovenskú vládu na zlepšenie ochrany novinárov. „Myslím tým aj potrebu vyjasnenia všetkých trestných činov, ktoré sa v kontexte novinárov stali. Musia byť postihované všetky vyhrážky, ktorých obeťami boli novinári,“ vysvetlil. Podľa Deloira sa na Slovensku musí zlepšiť aj verejná mienka voči novinárom a ochrana ich zdrojov. Ako ďalej uviedol, je potrebné si uvedomiť, že posledné desaťročia boli novinári na Slovensku často terčom nevyberaných útokov od rôznych politikov. „Myslím tým aj predchodcu súčasného predsedu vlády, s ktorým som sa mal možnosť o tomto rozprávať, keď som bol na Slovensku,“ pokračoval.

Na stretnutí sa zúčastnil aj poslanec a predseda Výboru pre kultúru a médiá Národnej rady SR Kristián Čekovský (OĽaNO). „Napriek tomu, že vláda už takmer rok bojuje primárne s pandémiou ochorenia COVID-19, tak sme stihli prijať a zmeniť niekoľko zákonov, ktoré pomáhajú lepšie fungovať regionálnym televíziám a rádiám,“ povedal. Dodal, že koalícia má v pláne prijímať ďalšie legislatívne zmeny v oblasti médií, napríklad zákony, ktoré zabezpečia lepšiu ochranu novinárov a ich zdrojov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA