Sociálne siete

DOMOV

Pendleri sa budú musieť testovať aj registrovať, Rakúsko im od 10. februára mení podmienky

Zverejnené:

Upravené: 5. februára 2021 o 23:33

378

large Rakusko edeaa
ZDROJ: Ilustračné foto/SITA/Jana Birošová

REKLAMA

4. február 2021 11:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Rakúsko zavádza povinné testovanie a registráciu pre pendlerov. Od stredy 10. februára sa tak budú musieť testovať na ochorenie COVID-19 a registrovať jedenkrát týždenne. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Martin Klus (SaS).

Ako ďalej priblížil, pendleri majú výnimku z absolvovania 10-dňovej karantény. Pri vstupe sa však musia preukázať negatívnym RT-PCR alebo antigénovým testom, nie starším ako sedem dní. Povinnú online registráciu cez formulár, ktorý je v angličtine a nemčine dostupný na stránke https://www.oesterreich.gv.at/, musia pendleri vykonávať rovnako najmenej raz za týždeň – teda spolu s novým testom.

Štátny tajomník zároveň upozornil, že vo všeobecnosti platí 10-dňová karanténa pre cestujúcich, ktorí vstupujú do Rakúska zo Slovenska. Aj v takomto prípade však platí povinnosť predložiť pri vstupe negatívny RT-PCR alebo antigénový test. Ak ho občan nemá, môže sa na vlastné náklady nechať do 24 hodín od príchodu otestovať v Rakúsku. „Najskôr po piatich dňoch je dovolené ‚vykúpiť‘ sa z karantény absolvovaním ďalšieho testu,“ uviedol Klus. Pre všetkých súčasne platí povinnosť online registrácie pred vstupom. Výnimku z tejto povinnosti budú mať naďalej napríklad ľudia, ktorí Rakúskom iba prechádzajú, teda tranzit či prejazd krajinou. Ďalej osoby smerujúce na letisko a tiež osoby, ktoré musia do Rakúska vycestovať z nevyhnutného dôvodu, akými sú napríklad neodkladné rodinné záležitosti či pohreb.

Možnosť nechať sa otestovať do 24 hodín od vstupu do Rakúska platí aj pre pendlerov. Test, ktorý je vydaný v Rakúsku, musí obsahovať meno testovanej osoby, dátum narodenia, dátum a čas odberu vzoriek, výsledok testu, podpis a pečiatka inštitúcie vykonávajúcej testovania alebo QR kód. „Bolo nám potvrdené, že sa budú uznávať aj AG a PCR testy zo Slovenska,“ pripomenul Klus s tým, že rezort však ešte nevie, v akej podobe. „Rezort diplomacie túto informáciu čo najskôr doplní,“ uzavrel Klus.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA