Sociálne siete

DOMOV

Lučenecká nemocnica bojuje s nedostatkom personálu

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 0:19

682

aeeda

REKLAMA

23. október 2020 10:30 SITA, redakcia

BANSKÁ BYSTRICA 23. októbra (SITA) – Vo všeobecnej nemocnici s poliklinikou Lučenec n.o. už evidujú veľké množstvo pozitívne testovaných zamestnancov na ochorenie COVID-19. Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ nemocnice Július Hőffer, aktuálne je to niečo medzi 80 až 90 zamestnancov, pričom sa už niektorí po absolvovaní domácej karantény začínajú vracať do práce. Lučenecká nemocnica je okrem Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici jedinou, ktorá má v Banskobystrickom kraji infekčné oddelenie. Nemocnica pre výpadky zdravotníkov požiadala o pomoc aj vysokoškolákov a iný zdravotnícky personál.

„Sme nútení robiť zmeny a presuny zamestnancov, ako aj pacientov v rámci oddelení. Najväčšie výpadky máme na internom a anestéziologicko-resuscitačnom oddelení. Prevádzka nemocnice ide zatiaľ v pôvodnom režime, vybavujeme však iba akútne prípady. Aktuálne nie sme schopní vykonávať dlhodobo naplánované operácie,“ objasnil riaditeľ s tým, že už im vypomáhajú aj vojaci.

„Vo vlastnej réžii testujeme našich zamestnancov, urobíme aj 50 testov denne. Takisto testujeme pacientov a zamestnancov, ktorí prídu do styku s pozitívnou osobou. V rámci infekčného oddelenia sme vytvorili 60 lôžok pre COVID pacientov. Sme pripravení prijať ďalších ľudí s pridruženými zdravotnými ťažkosťami. Každého prijatého pacienta testujeme rýchlotestom,“ skonštatoval riaditeľ.

Nemocnica oslovila aj Okresný krízový štáb v Banskej Bystrici so žiadosťou o pomoc v aktuálnej situácii. Krízový štáb povolal troch ambulantných lekárov, pričom vedenie nemocnice sa nakoniec dohodlo s dvoma. Nemocnica v tejto situácii nemá kapacity, ktoré by mohla uvoľniť na plošné testovanie. Riaditeľ Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Lučenci preto vyzýva na pomoc všetkých vyškolených ľudí, ktorí nepracujú v zdravotníctve, ale vyštudovali školu s takýmto zameraním.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA