Sociálne siete

DOMOV

Matovič: Sulík nie je schopný do určeného termínu zabezpečiť dostatok testov na celoplošné testovanie

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 14:01

211

large sulik sita e
ZDROJ: Na snímke Richard Sulík, SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

26. november 2020 09:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) nie je schopný do určeného termínu zabezpečiť dostatok testov na celoplošné testovanie. Po rokovaní Ústredného krízového štábu to včera vo večerných hodinách uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Podotkol však, že naďalej platí rozhodnutie krízového štábu o vykonaní ôsmich miliónov testov počas decembra.

„Pokúsime sa čo najskôr spustiť projekt celoplošného testovania,“ uviedol premiér. Treba mať podľa neho na to však zabezpečené testy a ochranné prostriedky. Dodal tiež, že dobrovoľné plošné testovanie by boli vyhodené peniaze.

Transport antigénových testov ambulanciám

Štát vyjde v ústrety ambulantným poskytovateľom, ktorí sa rozhodnú vo svojich ambulanciách testovať pacientov antigénovými testami. Po rokovaní Ústredného krízového štábu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Do týchto ambulancií rezort v spolupráci s Ozbrojenými silami SR zabezpečí transport antigénových testov. Ako Krajčí vysvetlil, ministerstvo zdravotníctva už predtým vytvorilo špeciálny kód pre všetkých ambulantných poskytovateľov, na základe ktorého im zdravotné poisťovne preplatia vyšetrenie antigénovými testami v ambulanciách. „Mnohí z ambulantných lekárov však vtedy reklamovali, že platba od poisťovní za test, ktorý by si oni sami mali zabezpečiť, je príliš nízka,“ povedal šéf rezortu.

Do otvorenej výzvy sa podľa ministra môže zapojiť každý poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Aby mohol otvoriť mobilné odberové miesto, musí splniť určité podmienky. Keď ich splní, ministerstvo s ním podpíše zmluvu, nejde teda o súťaž, výzva je otvorená pre každého. „Tentokrát sa táto výzva rozšíri aj pre obce a mestá, ktoré majú nad päťtisíc obyvateľov,“ uzavrel minister.

Počet mobilných odberových miest na testovanie antigénovými testami na ochorenie COVID-19 by sa mal v najbližších dňoch zásadne zvýšiť. Po rokovaní Ústredného krízového štábu o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď. K dispozícii by mali byť aj mobilné tímy, ktoré budú testovať v obciach, prípadne osadách, kde by bola potreba otestovať ohnisko nákazy. Testovať by mohli aj ambulancie.

Ústredný krízový štáb podľa ministra obrany chce, aby odberové miesta na antigénové testy neboli viazané na okresné mestá, posunúť to chcú nižšie na mestá a obce. Motiváciou by mala byť pre ľudí podľa Naďa zodpovednosť.

Mobilné odberové miesta by sa mali podľa šéfa rezortu obrany navýšiť o niekoľko stoviek, jednotlivé rezorty na tom začnú pracovať od štvrtku. Takto by sa podľa neho mohlo pretestovať do Vianoc niekoľko miliónov obyvateľov. „Keď minister hospodárstva Richard Sulík oznámi, že sa mu podarilo vysúťažiť testy, postupne sa môžeme pripravovať na obdobie, ktoré príde po Vianociach,“ dodal Naď.

KLUS: V Európe sa uvažuje o elektronických očkovacích preukazoch

Európske štáty uvažujú o elektronických anonymných potvrdeniach pre tých, ktorí prekonali ochorenie alebo sa dajú zaočkovať proti COVID-19. Uviedol to pri príchode na Ústredný krízový štáb štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS). Podotkol, že u niektorých krajín by to mohlo predstavovať vstupenku na cestovanie.

Klus priblížil, že sa uvažuje o QR kóde, teda dvojrozmernom čiarovom kóde, vďaka ktorému policajt na hraničnom priechode zistí, či má daná osoba za sebou vakcínu či prekonanú chorobu. Zároveň dodáva, že ide o jednu z alternatív, o ktorej plánujú diskutovať na európskej úrovni a prípadne aj na pôde Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO). Idea vychádza z existujúcich očkovacích preukazov, ktoré sa využívajú pri cestovaní v Afrike či v Ázii. Vysvetlil, že momentálne je to v rámci úvah, avšak začiatkom budúceho roka by sa to mohlo dostať ďalej.

„Ak sa táto myšlienka uchytí, som presvedčený o tom, že najmä tí digitálni lídri v Európe by sa toho mohli zhostiť veľmi rýchlo. Tá šanca, že by to mohlo fungovať už v priebehu budúceho roka, keď budú prví občania zaočkovaní je pomerne vysoká,“ povedal.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA