Sociálne siete

COVID19

Matovič vyzval Európsku liekovú agentúru, aby pracovala nonstop

Európska lieková agentúra vyjadrenia premiéra komentovať nebude, pri schvaľovaní vakcín si stojí za svojím názorom.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 3:39

273

matovic
Na archívnej snímke premiér Igor Matovič, foto: SITA/Marek Lukáč

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Premiér Igor Matovič odkázal Európskej liekovej agentúre (EMA), aby počas nasledujúcich mesiacov pracovali nonstop. Predstaviteľka agentúry Christa Wirthumerová-Hocheová v nedeľu večer uviedla, že EMA neodporúča núdzové používanie ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V.

Premiér na odkaz reagoval na sociálnej sieti. „Milá Christa, všetci by sme boli veľmi radi, aby ste si v EMA na nasledujúce mesiace zmenili pracovnú dobu na 24 hodín denne a 7 dní v týždni – a neschvaľovali tak nové vakcíny tri mesiace, ale tri týždne. Ide totiž o život. A nie jeden. Ďakujem za pochopenie,“ doplnil.

Bez nazvu

Zdroj: Facebook/Igor Matovič

Európska lieková agentúra vyjadrenia komentovať nebude

Európska lieková agentúra (EMA) nebude reagovať na odkazy slovenského premiéra Igora Matoviča na sociálnych sieťach vo veci vakcíny Sputnik V. Lieková agentúra si stojí za svojím stanoviskom v súvislosti so schvaľovaním vakcín na národnej úrovni, ktorý deklarovala v novembri 2020. „Tento postoj o národných úradoch a EMA bol uvedený už na začiatku, ešte pred autorizáciou akýchkoľvek vakcín, a nie je nový,“ reagovala pre agentúru SITA Sophie Labbe z mediálneho oddelenia EMA.

EMA v súčasnosti podľa nej vyhodnocuje vakcínu Sputnik V v takzvanom rolling review. Lieková agentúra je pripravená zhodnotiť, či Sputnik V vyhovuje zvyčajným štandardnom EÚ. „Akékoľvek odporúčania budú založené na sile vedeckých dôkazov o bezpečnosti, kvalite a efektivite vakcíny, a ničom inom,“ zdôraznila Labbe s tým, že EMA vyhodnotí dáta, keď budú dostupné. „Rolling review bude pokračovať, kým nebude k dispozícii dostatok dôkazov pre formálnu žiadosť o povolenie na používanie,“ uzavrela Labbe.

ŠÚKL sa ospravedlnil predsedníčke dozornej rady

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa ospravedlnil predsedníčke dozornej rady Európskej liekovej agentúry (EMA) a riaditeľke rakúskej liekovej agentúry Christe Wirthumer-Hoche za výroky premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na jej adresu. Informovala o tom hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. Riaditeľku ŠÚKL Zuzana Baťová dnes osobne kontaktovala Wirthumer-Hoche a ospravedlnila sa jej.

Baťovú mrzí vyjadrenie premiéra smerom k odborníčke EMA. Podotkla, že Wirthumer-Hoche je uznávanou odborníčkou, ktorá mnohokrát pomohla a poradila jej osobne aj ŠÚKL. „Verím, že dnešné vyjadrenie pána premiéra bolo výsledkom neznalosti procesov a neznalosti pracovného nasadenia expertov z celej EÚ, ktorí od času pandémie pracujú 24 hodín denne bez ohľadu na to, či sú Vianoce, sviatky alebo nedele,“ napísala.

Jurkemíková priblížila, že EMA zodpovedá za vedecké posúdenie vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19, ktorých samotná registrácia by za štandardných okolností trvala približne rok. Zároveň podotkla, že odborníci z EMA posledné mesiace neúnavne pracujú, aby sa občania Európskej únie vrátane Slovenska mohli očkovať vakcínami, ktoré spĺňajú prísne nároky na účinnosť, bezpečnosť a kvalitu. „Slovensko ťaží z toho, že je členom EÚ a môže sa spoľahnúť na tých najlepších expertov so skúsenosťami s posudzovaním vakcín,“ poznamenala. Zároveň dodala, že proces registrácie vakcín proti COVID-19 bol nastavený tak, aby sa neustúpilo z odborných požiadaviek na vakcíny, a aby sa zároveň proces skrátil na čo najkratší čas. Z daného dôvodu bol zavedený aj nástroj priebežného posudzovania ešte pred žiadosťou o registráciu. V ňom je momentálne aj vakcína Sputnik V. Podľa nej však EMA ani iné liekové agentúry nemôžu donútiť výrobcu predkladať dáta, ktoré ešte nemá k dispozícii. Preto dĺžka registrácie priamo závisí od výrobcu a EMA ju v prípade nekompletných údajov nedokáže ovplyvniť.

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA