Sociálne siete

DOMOV

Menším útulkom chýba čoraz viac financií. Sloboda zvierat Bratislava si tiež utiahla opasok

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 10:03

245

large macka cfaba
ZDROJ: Unsplash/Thomas Park

REKLAMA

7. január 2021 09:40 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Mnohé menšie útulky pre zvieratá sú na tom pre pandemickú situáciu finančne naozaj zle. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedla Silvia Čaňová, kampaňová koordinátorka Slobody zvierat. Pre finančné výpadky a nedostatok pomoci nemajú menšie útulky peniaze na zaplatenie energií, na záchranu a liečbu zvierat a sú bez krmiva. Peniaze dlžia aj veterinárom, ktorí poskytujú zvieratám zdravotnú starostlivosť.

Sloboda zvierat Bratislava si tiež musela utiahnuť opasok. „Pomáhame, ako vieme. Mnohým menším útulkom preplácame liečbu, kastrácie, posielame krmivo alebo od nich preberáme zvieratá. Minulý rok sme len z regionálnych útulkov Slobody zvierat na východe Slovenska prevzali okolo 500 psíkov. Tam totiž adopcie stoja. U nás im nájdeme rýchlejšie nový domov,“ povedala Čaňová. Na Slovensku je oficiálne registrovaných 80 útulkov a karanténnych staníc. V Zákone o veterinárnej starostlivosti sa uvádza, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) a obce zabezpečujú zriadenie alebo prevádzku karanténnych staníc a útulkov pre zvieratá alebo sa podieľajú na prevádzke karanténnych staníc a útulkov pre zvieratá. Podľa Čaňovej si však štát svoju zákonnú povinnosť neplní.

„Zatiaľ čo samosprávy si túto úlohu čiastočne plnia, štát na zriaďovanie a prevádzku súkromných karanténnych staníc a útulkov nijako neprispieva. Ročné náklady na prevádzku týchto zariadení pritom predstavujú osem miliónov eur,“ vysvetlila Čaňová. Drvivá väčšina útulkov preto za nosné finančné zdroje považuje dve percentá z daní fyzických a právnických osôb. Pre pandémiu koronavírusu však bolo v uplynulom roku poukazovanie dvoch percent z daní oneskorené. Podľa Čaňovej zároveň existuje predpoklad, že pre spomalenie ekonomiky budú príjmy útulkov z daní občanov a priamych darov verejnosti počas nasledujúcich rokov výrazne nižšie. Pre útulky bude teda záchrana zvierat finančne ešte náročnejšia ako doposiaľ.

Sloboda zvierat je nezisková organizácia založená v roku 1992, ktorej hlavnou činnosťou je ochrana zvierat. Okrem toho sa venuje aj osvetovej činnosti, výchove a príprave kampaní a legislatívnych zmien. Sídli v Bratislave a okrem

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA