Sociálne siete

DOMOV

Ministerka spravodlivosti chce upraviť trestný zákon, chce nižšie tresty za drogy

Zverejnené:

Upravené: 2. decembra 2021 o 11:07

1087

Zdroj: Facebook / Mária Kolíková

REKLAMA

Zdroj: GLOBALNEWS, Facebook

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková chce od základov prerobiť trestný zákon. Žiada viac domáceho väzenia namiesto žalára, aj nižšie tresty za drogy.

„K slabším by sme mali byť miernejší, k silnejším prísnejší,“ povedala Kolíková a jedným dychom dodala, že v slovenských väzniciach je priveľa odsúdených a náš trestný zákon je zastaralý. Po novom by nemalo byť trestným činom, ak niekomu spáchate škodu nižšiu ako 500 eur.

Novela by má sudcov motivovať, aby odsúdeným dávali viac alternatívne tresty, ako domáce väzenie alebo povinné práce. „Keď sa bavíme o počte odsúdených osôb a porovnáme ich s inými krajinami, tak sme niekde na chvoste,“ konštatovala.

ÚS: Vydávanie vyhlášok Úradom verejného zdravotníctva je v súlade s ústavou

Podľa ministerky by malo sudcom pri ich ukladaní trestov dodať odvahu, že ak odsúdený bude ignorovať domáce väzenie či povinné práce, po novom automaticky pôjde za mreže. Ministerka navrhuje zaradiť 2 nové trestné činy do trestného zákonníka a to v súvislosti s pandémiou, jeden by sa mal týkať šírenia hoaxov a druhý útokov na hygienikov či zdravotníkov.

„Osobitne sme svedkami toho, že sa šíria dezinformácie, ktoré súvisia s Covidom, a ktoré sú spôsobilé ohroziť zdravie a životy,“ skonštatovala Kolíková. Ak by ich niekto šíril na internete veľkému publiku v núdzovom stave, trest môže sa môže vyšplhať až na 10 rokov. Prísne by sa mali trestať aj tí, ktorí napádajú iných len kvôli ich práci. Napríklad vo vakcinačných centrách, ale aj pri výrobe reportáží.

Držba do jedného gramu marihuany by sa už nemala trestať väzením. Ministerka chce sadzby upraviť aj pri iných drogách, ale tu už naráža na problém. „Ja si myslím, že tým pádom sa bude úplne jednoznačne odlišovať medzi užívateľom a dílerom a na tomto by mala byť celospoločenská zhoda,“ povedala Kolíková.

„Určite by mali za klamstvá niesť väčšiu zodpovednosť,“ povedal Peter Pellegrini.  „Ľubošovi Blahovi chcú úradníci zakázať internet a na 10 rokov ho dať do basy,“ povedal k tejto veci Robert Fico.

Novela je zatiaľ iba v pripomienkovom konaní.

NAKA ZASAHUJE: Akcia včera prebehla na celom území republiky

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA