Sociálne siete

DOMOV

Ministerstvo má plán, ktorý pomôže pri naštartovaní zmien na zvýšenie inkluzívnosti vo vzdelávaní

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 16:02

182

large grohling Sita minister fca
ZDROJ: Minister Branislav Gröhling na archívnej snímke, SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

24. november 2020 15:51 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) predstavilo plán, ktorý má byť východiskom pri naštartovaní zmien na zvýšenie inkluzívnosti vo vzdelávaní. Ako v tlačovej správe priblížil tlačový odbor ministerstva, cieľom nultého akčného plánu Stratégie inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní je poskytnúť všetkým deťom rovnakú možnosť rozvíjať svoj osobný potenciál nielen v škole, ale aj v živote a na trhu práce. Na identifikovaní kľúčových oblastí spolupracoval rezort aj s odborníkmi z praxe. Riešenie týchto oblasti bude podľa neho prioritné počas roka 2021.

„Opatreniam sa venujeme v optike piatich oblastí ako: desegregácia vzdelávacieho systému, inklúzia v ranom a predškolskom veku (nula až sedem rokov), podmienky pre inklúziu (obsah vzdelávania a personálne kapacity), podporné opatrenia vo vzdelávaní a špeciálno-pedagogická podpora vo vzdelávaní a v poradenstve,” objasnila štátna tajomníčka ministerstva školstva pre inkluzívne vzdelávanie a národnostné školstvo Monika Filipová (SaS). Tlačový odbor doplnil, že plán obsahuje dlhodobo odkladané výchovno-vzdelávacie výzvy v praxi a opatrenia so zásadným významom pre zvýšenie inkluzívnosti vzdelávacieho systému. Ich zavedenie je pritom naplánované v krátkodobom časovom horizonte.

Ministerstvo uviedlo, že pri vypracovaní plánu zohľadnilo aj napríklad existujúce záväzky Slovenska v oblasti inkluzívneho vzdelávania či nastavenie programovacieho obdobia európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) na roky 2021 – 2027. Tiež bralo do úvahy aj ciele vymedzené v strategických dokumentoch Európskej komisie. Medzi nimi napríklad akčný plán pre boj proti rasizmu a tiež Európsky strategický rámec pre rovnosť, inklúziu a participáciu Rómov.

Rezort tiež pracuje na Stratégii inkluzívneho prístupu vo výchove a vzdelávaní, ktorá by mala obsahovať ďalšie kroky pre rozvoj inkluzívneho vzdelávania. Dodáva, že komplexnú a dlhodobú stratégiu s prvým dvojročným akčným plánom bude vytvárať v spolupráci s inými rezortmi a odborníkmi z praxe.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA