Sociálne siete

DOMOV

Podľa prezidentky by malo byť celoplošné testovanie dobrovoľné

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 16:00

178

large caputova babec
ZDROJ: Prezidentka SR Zuzana Čaputová, SITA/Kancelária prezidentky SR

REKLAMA

24. november 2020 17:19 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude rešpektovať ďalšie kolo celoplošného testovania obyvateľov Slovenska na koronavírus. Považovala by za správne, ak by bolo dobrovoľné. Uviedla to vo svojom dnešnom vyhlásení. Zároveň informovala, že dnes sa v Prezidentskom paláci stretla s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO). Vládna koalícia by podľa nej aj napriek rozdielnosti názorov mala vedieť spolupracovať. Podotkla, že Slovensko potrebuje zodpovedných politikov.

Prezidentka sa stretla s premiérom, aby sa porozprávali a oboznámila ho s jej postom. Čaputová si uvedomuje, že COVID-19 zasiahol Slovensko s krízami aj v iných oblastiach a že miera problémov, ktorým vláda čelí, je nebývalá a nemá v histórii obdobu. Slovensko však podľa nej nevyhnutne potrebuje vecný, pokojný a pragmatický prístup, preto predsedu vlády o takýto prístup pri riešení pandémie dnes požiadala.

Slovenská hlava štátu je zároveň presvedčená, že akceptovanie opatrení zo strany občanov treba dosiahnuť nie hrozbami či presvedčivými dôvodmi. Domnieva sa, že by pomohli jasné argumenty o vhodnosti konkrétnych návrhov. Tiež by podľa nej pomohlo pochopenie zmyslu a významu každého kroku, lebo ďalšie zahrávanie sa s trpezlivosťou ľudí si už nemožno dovoliť.

„Chcem byť nápomocná v boji s pandémiou, sama však potrebujem poznať a dôverovať riešeniam, ktoré nám majú v boji s pandémiou pomôcť. Som teda presvedčená, že je potrebná zmena prístupu,“ upozornila prezidentka.

HLAS-SD: Ak bude testovanie povinné, strana zváži zber podpisov na referendum

Ak bude celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 povinné, strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) by mohla počas čakania pred odbernými miestami spustiť zber podpisov na vyhlásenie referenda. Na dnešnej tlačovej konferencii to pripustil líder strany a expremiér Peter Pellegrini. Doplnil, že to dáva skôr do pozornosti vlády. Strana už v utorok 17. novembra spustila internetovú anketu, v ktorej sa ľudí pýta, či súhlasia so skrátením volebného obdobia Národnej rady SR.

Pellegrini zopakoval, že Hlas-SD odmieta ďalšie povinné celoplošné testovanie antigénovými testami. „Dodnes nevidíme jasne preukázaný medicínsky prínos,“ povedal s tým, že zatiaľ nie je jasné ani to, koľko celoplošné testovanie stálo. Hlasovanie na Ústrednom krízovom štábe nebolo podľa Pellegriniho jednotné. Prosí členov, aby na mimoriadnom zasadnutí od povinného testovania upustili.

RYBNÍČEK: Ďalšie celoplošné testovanie je stále otázne, mnoho obcí nemá peniaze

To, či je ďalšie celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus uskutočniteľné, je stále otázne. V diskusii v rámci podujatia Smart City Summit 2020 to povedal prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček. Na túto tému majú dnes zástupcovia samospráv diskutovať so zástupcami Ozbrojených síl SR, polície či hasičov. V tejto chvíli je podľa Rybníčka otázkou, či bude dostatok testov, ochranných prostriedkov a zdravotníckeho personálu. Tieto skutočnosti by sa dnes mali vyjasniť.

Zároveň sa podľa Rybníčka v tejto súvislosti vynára otázka, či by mestá a obce nemali v súvislosti s testovaním dostať od štátu finančný preddavok na financovanie nákladov spojených s testovaním. „Pravda je táká, že množstvo tých maličkých obcí to môže zlikvidovať,“ zdôraznil prezident ÚMS a dodal, že keď obce nebudú mať finančné prostriedky na testovania, práve to môže byť dôvod, že sa celoplošné testovanie nakoniec neuskutoční. „Bavíme sa naozaj o obrovskom množstve malých obcí, ktoré naozaj žijú z ruky do úst, nemajú vôbec žiadne peniaze na rozvoj a ešte dávajú na celoplošné testovanie,“ zdôraznil Rybníček.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) v tejto súvislosti povedal, že vláda si tento problém uvedomuje. Podľa neho však momentálne Slovensko čelí vážnej situácii. „Z každého denného počtu infikovaných jedno percento zomrie,“ priblížil. Práve celoplošným testovaním sa podľa neho podarilo znížiť denné prírastky. „Máme problémy, riešime ich, chceme ich vyriešiť,“ dodal.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA