Sociálne siete

DOMOV

Ministerstvo prináša zákon, ktorý by mal odtajniť 932 doteraz nezverejnených envirozáťaží

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 21:54

272

large priroda cb
ZDROJ: Ilustračné foto, GlobalNews.sk/Martina Baumann

REKLAMA

16. november 2020 13:13 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) prináša zákon, ktorý by mal odtajniť 932 doteraz nezverejnených envirozáťaží. Na tlačovej konferencii to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Dodal, že táto legislatíva sa momentálne týka 1 817 evidovaných environmentálnych záťaží, z čoho 310 je potvrdených a 932 pravdepodobných. Vysvetlil, že zoznamy nepreukázaných envirozáťaží existujú, no občania nemajú dostupné informácie. Preto majú v pláne ich zverejniť, aby si ich ľudia mohli na internete pozrieť a mali tak všetky dostupné informácie o envirozáťažiach v miestach, kde žijú.

Šéf envirorezortu tvrdí, že ich zmena zákona bude jednoduchá a spravodlivá. „Pokiaľ bude štát asanovať a čistiť pozemok súkromného vlastníka, táto suma bude vymáhaná. V prípade, že bude nemožné ju vymôcť, stane sa súčasťou ťarchy v katastri ako investícia štátu v súkromnom pozemku,“ objasnil. Zopakoval, že pri riešení envirozáťaží ide o miliardy či desiatky miliárd eur. Na začiatku totiž povedal, že je ťažké odhadnúť investičný dlh, keďže iba pri Istrocheme sa odhaduje na 350 miliónov eur.

Legislatívna iniciatíva má ambíciu získať parlamentnú väčšinu pre odstránenie chýb v zákone, ktorý podľa Budaja „nahrával“ súkromným záujmom a poškodzoval verejný záujem. Minister priblížil, že nový návrh zákona prinesie pri riešení envirozáťaží rýchlejší postup, väčšiu transparentnosť a jasnejšie delenie, čo je verejný a súkromný či podnikateľský záujem. Dodal, že súkromný záujem môže získať štátnu podporu, no nemôžu si zo štátu urobiť „dojnú kravu“ a donútiť ho, aby zaplatil niečo, čo už malo byť dávnejšie urobené.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA