Sociálne siete

DOMOV

Štát zdigitalizuje výsledky z plošného testovania a nové podmienky pri vstupe do krajiny oddnes

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 21:53

223

large VK  ebea
ZDROJ: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

16. november 2020 13:20 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Štát bude digitalizovať výsledky z plošného testovania. Zabezpečiť to má informačný systém IS COVID v prevádzke Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý tak bude mať k dispozícii evidenciu všetkých pozitívnych, ktorých odhalili antigénové testy na COVID-19. Ako ďalej informuje Úrad pre verejné obstarávanie, systém dodá spoločnosť Asseco Central Europe, a. s. Celková hodnota zákazky je takmer 153-tisíc eur bez dane z pridanej hodnoty. Zmluvu podpísali obe strany koncom októbra.

„Systém musí mať dostatočnú kapacitu pre evidenciu pilotného testovania územných obvodov (Bardejov a Orava) a dvoch kôl celoslovenského testovania, pričom musí ísť o realizáciu funkčnej infraštruktúry spôsobilej vzájomným integráciám na iné systémy a prípravu reportov,“ píše sa ďalej v oznámení. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie, vyžaduje sa vysoká bezpečnosť systému a ochrana osobných údajov v zmysle platnej legislatívy a predísť sa má aj duplicite údajov v systéme.

Zákaz vychádzania už neplatí

Od nedele 15. novembra už neplatí zákaz vychádzania. Platnosť certifikátov z plošného testovania na ochorenie COVDID-19 sa skončila. Núdzový stav bol predĺžený o ďalších 45 dní. Upozorňuje na to polícia na sociálnej sieti.

Oddnes sa otvárajú prevádzky divadelných, hudobných, filmových a iných umeleckých predstavení, pričom buď musia mať zabezpečené fixné upevnenie miest na sedenie, alebo sa ne bude vzťahovať limit jedna osoba na 15 metrov štvorcových. Povolené však budú len predstavenia so sediacim obecenstvom, pričom sedenie môže byť zabezpečené v každom druhom rade alebo šachovnicovo. Zakázaná je konzumácia nápojov a jedál. Organizátor predstavení musí zároveň pred začiatkom odmerať telesnú teplotu účinkujúcich a nepovoliť im vstup, ak majú teplotu vyššiu ako 37,2°C. Povoľujú sa aj bohoslužby, avšak len so sediacimi veriacimi, pričom budú musieť sedieť v každom druhom rade, respektíve šachovnicovo.

Taktiež sa môžu otvoriť fitnescentrá a plavárne, pričom naraz v nich bude môcť byť najviac šesť zákazníkov. Personál musí nosiť rúška a vo zvýšenej miere upratovať, čistiť a dezinfikovať priestory a vybavenie. Zároveň platí podmienka jedna osoba na 15 štvorcových metrov.

Od dnešného dňa platia pri vstupe na územie SR nové podmienky

Osoby, ktoré od pondelka 16. novembra vstúpia na územie Slovenskej republiky a ktoré počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajiny Európskej únie (EÚ), sú povinné absolvovať izoláciu v domácom prostredí alebo karanténnom ubytovacom zariadení. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) na svojej webovej stránke. Rezort zahraničných vecí zároveň upozorňuje, že spomínané povinnosti sa nevzťahujú na osoby, ktoré sú pri vstupe na územie SR schopné preukázať sa negatívnym výsledkom RT-PCR testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v laboratóriách mimo územia SR, nie starším ako 72 hodín.

MZVEZ SR tiež upozorňuje, že od 16. novembra 2020 platí pri príchode z Česka, Poľska, Maďarska a Rakúska širší rozsah výnimiek ako pri ostatných krajinách EÚ, pri ktorých nie je potrebná domáca izolácia ani negatívny výsledok RT-PCR testu. Izolácia v domácom prostredí alebo karanténnom ubytovacom zariadení sa skončí obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 či pri bezpríznakovom priebehu izolácie dovŕšením jej desiateho dňa. Ďalej pri bezpríznakovom priebehu izolácie u detí do troch rokov, ukončením povinnosti domácej izolácie pre osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti.

Tieto osoby sú zároveň povinné byť najneskôr bezprostredne pri vstupe na Slovensko zaregistrované na webe http://korona.gov.sk/ehranica. Počas svojho pobytu na Slovensku musia byť schopné sa preukázať potvrdením príslušníkom Policajného zboru SR. Tiež sú povinné podrobiť sa laboratórnej diagnostike na COVID-19 najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí či karanténnom ubytovacom zariadení. „Deti do troch rokov sa podrobia diagnostike na ochorenie COVID-19 vtedy, ak tak určí príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore pediatria, a s ktorým má dieťa uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti,“ spresnilo MZVEZ SR. V prípade, ak osoba prichádza z krajiny EÚ neuvedenej v zozname krajín s uvoľneným hraničným režimom, je možné ukončiť izoláciu bez vykonania laboratórneho testovania pri bezpríznakovom priebehu izolácie dovŕšením jej 10. dňa.

V prípade návratu z krajín EÚ, okrem Fínska a Grécka, je umožnené vyhnúť sa domácej izolácii a registrácii preukázaním sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 vykonaným v laboratóriách mimo územia SR, nie starším ako 72 hodín.

Izolácia v domácom prostredí alebo karanténnom ubytovacom zariadení je zároveň povinná pre všetky osoby, ktoré od pondelka 16. novembra vstúpia na územie SR, pričom počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu, ktorá nie je členom EÚ. Karanténa sa skončí obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na COVID-19 Či pri bezpríznakovom priebehu izolácie u detí do troch rokov, ukončením povinnosti izolácie pre osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti. Izolácia v domácom prostredí sa nariaďuje aj všetkým osobám žijúcim v spoločnej domácnosti s osobami, ktoré prichádzajú na územie SR z krajín EÚ či z krajín mimo EÚ.

Naďalej platí uvoľnený hraničný režim pre osoby pri návrate z Austrálie, Číny, Fínska, Grécka, Islandu, Japonska, Južnej Kórey, Nórska, Nového Zélandu a Taiwanu. V prípade núdze sa občania môžu obrátiť na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza, alebo na MZVEZ SR.

Úplné otváranie škôl zatiaľ neprichádza do úvahy

Úplné otváranie druhého stupňa základných škôl a stredných škôl zatiaľ neprichádza do úvahy. Nateraz tak platia výnimky, ktoré avizoval minister školstva. Pred pondelňajším zasadnutím Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) to povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ak by sa však podľa neho situácia výrazne zlepšovala, diskutovať o tom bude ÚKŠ. Rezort školstva predbežne stanovil termín opätovného otvorenia škôl na pondelok 30. novembra pre žiakov druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov.

Na druhom stupni základných škôl sa žiaci od pondelka 26. októbra do piatka 27. novembra učia dištančne. Stredné školy majú dištančné vzdelávanie od 12. októbra do odvolania. Pre vysoké školy platí, že od 26. októbra do konca zimného semestra majú tiež vyučovať dištančne. Výnimku majú detské jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl.

Pendleri zatiaľ bez testu

Pendleri zatiaľ nepotrebujú antigénový test. Pri prechode cez hranice sa však musia preukazovať potvrdením o výkone práce tak, ako doteraz. Ak sa však na tomto opatrení niečo zmení, informovať o tom budú členovia Ústredného krízového štábu. Pred jeho zasadnutím to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Víkendové testovanie bude dobrovoľné

Víkendové testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus bude dobrovoľné, bez akýchkoľvek zvýhodnení ľudí, ktorí sa na ňom zúčastnia. Po zasadnutí Ústredného krízového štábu to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Chceme vidieť to, akým spôsobom k tomu pristúpia nielen obyvatelia, ale aj predstavitelia samospráv,“ povedal minister. Testovanie sa bude konať od 8:00 do 20:00. Zoznam miest a obcí, v ktorých testovanie cez víkend prebehne, má rezort obrany zverejniť ešte v pondelok.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA