Sociálne siete

DOMOV

Ministerstvo životného prostredia predkladá do legislatívneho procesu návrh zákona o ochrane prírody

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 22:04

182

large IMG   dccba
ZDROJ: Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj/SITA/Alexandra Čunderlíková

REKLAMA

14. december 2020 16:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) predkladá do legislatívneho procesu návrh zákona o ochrane prírody. V rámci neho navrhuje vytvoriť dočasnú stavebnú uzáveru v národných parkoch, a to až do prijatia ich zonácie. Legislatívny návrh tiež uvádza, aby Štátna ochrana prírody prevzala správu lesov v treťom, štvrtom a piatom stupni ochrany. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

Dodal, že doterajšie vlády podľa iniciatívy My sme les nepodnikli prakticky žiadne kroky na ochranu biotopov hlucháňa hôrneho. Výsledkom je tak podanie žaloby na Slovenskú republiku zo strany Európskej komisie (EK). Slovensko bolo podľa Budaja v tejto oblasti terčom kritiky zo strany Európskej únie (EÚ), ale najmä občanov, ktorí poukazovali na to, ako zo strání miznú lesy.

Podľa Budaja sa celé desiatky rokov na Slovensku nedarí zonácia. Takéto ochrana by znamenala, že v národnom parku sa určí jadro, v ktorom sa nesmie stavať, vykonávať technické prvky či vyháňať z neho prirodzené sídla fauny a flóry. Miestne biotopy by tam mali byť zachované. Zákon preto navrhuje vytvoriť dočasnú stavebnú uzáveru v národných parkoch, a to až do prijatia ich zonácie. Legislatívny návrh tiež uvádza, aby Štátna ochrana prírody prevzala správu lesov v treťom, štvrtom a piatom stupni ochrany.

„Zo slovenských národných parkov je častokrát iba ‚lunapark‘, ktorý má slúžiť na zábavu a stráca charakter ochrany prírody, charakter pôvodných prvkov, pre ktorých bol za národný park vyhlásený,“ upozornil Budaj. Dodal, že SR má deväť národných parkov a MŽP z nich „nemieni urobiť zásobáreň dreva“.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA