Sociálne siete

DOMOV

Most-Híd, SMK a Spolupatričnosť oznámili spoločnú stranu Aliancia

Spoločná strana môže byť podľa predsedu SMK Krisztiána Forróa prostriedkom, ktorý pomôže zveľaďovaniu maďarskej komunity na Slovensku.

Zverejnené:

Upravené: 23. marca 2021 o 17:18

476

forro
Krisztián Forró , foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Most-Híd, Strana maďarskej komunity (SMK) a hnutie Spolupatričnosť oznámili spoločný politický subjekt Aliancia – Maďari, Národnosti, Regióny. Urobili tak na dnešnej tlačovej konferencii. Strana vzniká ich zjednotením. Predseda SMK Krisztián Forró uviedol, že nebolo jednoduché dostať sa až sem a bolo potrebné prijať kompromisy. Ak by pandemická situácia neumožnila zbieranie podpisov na vznik novej strany, tri strany sa zlúčia v hnutí Spolupatričnosť. V strane budú mať tri platformy. Predsedu nominuje SMK, predsedu republikovej rady Most-Híd a odborného podpredsedu Spolupatričnosť.

„Prvoradým cieľom bolo, aby sme položili základy strany, z ktorej ako víťaz vyjde naša komunita,” povedal a doplnil, že politická strana nemôže byť cieľom. „Spoločná strana môže byť jedine prostriedkom, ktorý má pomôcť, aby sa maďarská komunita na Slovensku zveľaďovala,” dodal Forró.

Predseda Mosta-Híd László Sólymos tvrdí, že vznik Aliancie je dobrou správou pre celé Slovensko. „Naším cieľom je, aby sme vybudovali silnú a stabilnú stranu, ktorá chráni demokratické princípy, vytvára podmienky pre rast segmentu malých a stredných podnikateľov, zasadzuje sa o rovnosť ľudí a regiónov tejto krajiny a nikdy sa nebude zahrávať so zahraničnopolitickou orientáciou Slovenska,” podotkol bývalý minister životného prostredia. Aliancia bude podľa neho hlasom rozumu a riešení. Šéf hnutia Spolupatričnosť Szabolcs Mózes povedal, že nová strana reaguje na požiadavku Maďarov. „Chcú jednotu, ale zároveň aj zásadnú zmenu oproti tomu, čo tu bolo posledných desať rokov,” dodal s tým, že strana bude nová, ale zároveň bude stranou spoločenského zmierenia, „v ktorej nájde miesto každý, kto sa chce pridať.”

O prípadnej spolupráci chcú podľa Forróa rokovať so všetkými stranami, ktoré sú ochotné spolupracovať s nimi v otázkach týkajúcich sa maďarskej komunity a regiónov, v ktorých komunita žije. Vylúčili spoluprácu s Kotlebovcami – Ľudovou stranou Naše Slovensko (ĽSNS). „Niekoľkokrát sme deklarovali, že so Smerom-SD nebudeme spolupracovať. Aké výsledky budú po voľbách, to uvidíme,” povedal.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA