Sociálne siete

DOMOV

MV SR: Odvolanie námestníčky v Nemocnici sv. Michala nemožno spájať s Kollárom

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 22:26

226

large nemocnica sv michala b
ZDROJ: Facebook/Nemocnica sv. Michala

REKLAMA

13. december 2020 15:44 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Rozhodnutie odvolať námestníčku pre ošetrovateľstvo v Nemocnici Sv. Michala nemožno spájať s hospitalizáciou predsedu Národnej rady (NR SR) Borisa Kollára (Sme rodina). Na sobotňajšom stretnutí s predstaviteľmi Ministerstva vnútra SR (MV SR) to uviedol generálny riaditeľ Nemocnice sv. Michala Branislav Delej. V tlačovej správe o tom informovala riaditeľka tlačového odboru MV SR Barbara Túrosová. Výhrady voči spôsobu práce námestníčky a niektorým jej rozhodnutiam jej podľa MV SR boli adresované aj v minulosti formou osobného rozhovoru či oficiálnym zápisom na porade vedenia.

„Námestníčka pre ošetrovateľstvo je súčasťou vedenia nemocnice a je tou osobou, ktorá má prezentovať a vysvetľovať ciele a zámery vedenia nemocnice zamestnancom – zdravotným sestrám. Rozhodnutia by mala prezentovať tak, aby boli zrozumiteľné a pochopiteľné pre zdravotné sestry. Ak však opakovane spochybňuje autoritu nadriadeného smerom k zamestnancom a nie je mediátorom, ktorý dokáže vysvetliť, zdôvodniť a byť oporou obom stranám, je to z dlhodobého hľadiska neudržateľné,“ uviedol Delej.

Ten podľa svojich slov nikdy nespochybňoval odborné znalosti a dlhoročné skúsenosti námestníčky. Preto sa ju rozhodol odvolať z uvedenej pozície, no nedať jej výpoveď. Námestníčke pre ošetrovateľstvo boli podľa MV SR ponúknuté viaceré pracovné pozície. Tie však námestníčka neprijala a rozhodla sa podať výpoveď.

Delej vedenie rezortu vnútra ubezpečil, že v súvislosti s hospitalizáciou Borisa Kollára nebola z funkcie prepustená ani odvolaná žiadna zdravotná sestra či iný zdravotnícky personál a žiadnej z nich neboli odobraté ani koncoročné odmeny.

Podozrenie, že výpoveď námestníčky pre ošetrovateľstvo súvisí s Kollárovou hospitalizáciou, sa na verejnosti objavilo vďaka medializovanému konfliktu medzi Kollárom a vrchnou sestrou na oddelení, na ktorom bol v Nemocnici sv. Michala v Bratislave hospitalizovaný. Ten mal vzniknúť vďaka tomu, že predseda NR SR prijímal návštevy aj v čase zákazu navštevovania pacientov v nemocniciach. Kollárove návštevy sa v priestoroch nemocnice mali zdržiavať aj v noci, nepoužívať ochranné pomôcky proti šíreniu nákazy koronavírusu či zdržiavať sa v kuchynke určenej len pre personál.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA