Sociálne siete

DOMOV

Riadiť kroky štátu počas koronakrízy by mal podľa Sulíka manažér

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 22:27

207

large sulik ebcdffa
ZDROJ: Na archívnej snímke Richard Sulík, SITA/Úrad vlády SR

REKLAMA

13. december 2020 14:44 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Riadiť všetky kroky počas koronakrízy by mal vyslovene manažér. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Podpredseda vlády pre ekonomiku uviedol, že sa stotožňuje so slovami prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá povedala, že zodpovednosť za riadenie opatrení počas krízy by mal na seba vziať niekto iný, než predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

„Niekoho by si mohol premiér vybrať, celé mu to zveriť a ten nech to robí. Ako prvé by mohol napísať jasný pandemický plán. Niekto z médií sa ma pýtal, čo si myslím o mene Peter Škodný, tak manažéri tohto rangu by to určite zvládli,“ povedal Richard Sulík.

Predseda strany Hlas – sociálna demokracia Hlas-SD) Peter Pellegrini uviedol, že situácia v gastro prevádzkach by nemusela byť taká vážna, keby vláda prijala v boji s pandémiou niektorý z navrhovaných semaforov z dielne Richarda Sulíka či ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Podľa neho 60 percentám zamestnancov v gastro prevádzkach hrozí, že sa v januári budú musieť evidovať na úrade práce. Podľa expremiéra mala vláda v lete pracovať na príprave pandemického plánu, ktorý by dopredu predpovedal, ako bude štát postupovať v prípade zhoršenia situácie.

**Krajčí: Pandemický semafor má byť kombináciou **

Pandemický semafor má byť kombináciou Sulíkovho semaforu a toho, ktorý navrhovali odborníci rezortu zdravotníctva. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Automat by mal byť založený aj na regionálnom princípe, najmä v prípade lepších výsledkov v celej krajine. Minister by chcel celý mechanizmus postupov verejnosti predstaviť po tom, ako ho schváli vláda.

„Tento semafor je teraz dopracovaný na základe všetkých ostatných údajov, ktoré máme, je vážnym spôsobom vylepšený a je to veľmi zaujímavý nástroj. Poznajú ho členovia Pandemickej komisie, poznajú ho ministerstvá a je to len záležitosť času, kedy ho predostrieme verejnosti,“ povedal Krajčí.

Cieľom semaforu bude, aby sa Slovensko ocitlo po skončení lockdownu v oranžovej zóne, ktorá by znamenala, že deti budú môcť chodiť do škôl bez testovania a prevádzkovatelia budú môcť otvoriť reštaurácie. Semafor by mal fungovať čiastočne aj na regionálnom princípe, najmä v prípade poklesu počtu nakazených v celej krajine. Prípadné uvoľňovanie opatrení bude podľa Krajčího závisieť od celkového počtu nakazených, reprodukčného čísla a počtu hospitalizovaných.

Zavedenie lockdownu odporučila v piatok 11. decembra Pandemická komisia. O tom, či bude lockdown zavedený a aké pravidlá budú počas neho platiť, musí rozhodnúť vláda.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA