Sociálne siete

DOMOV

Na Slovensku každoročne pribúda 7 000 hektárov porastov, kde sa hospodári prírode blízkym spôsobom

Zverejnené:

Upravené: 6. februára 2021 o 23:11

234

large les ffbed
ZDROJ: Unsplash/Milk-Tea

REKLAMA

6. február 2021 10:14 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Na Slovensku každoročne pribúda približne 7 tisíc hektárov porastov, kde sa hospodári prírode blízkym spôsobom. Štátny podnik Lesy SR sa totiž snaží vytvoriť podmienky pre prirodzený les. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová. Lesy SR aktuálne evidujú 72 500 hektárov porastov s označením Pro Silva, čo značí, že sa v nich uplatňuje prírode blízke hospodárenie v súlade s postupmi, ktoré odporúča aj európske združenie Pro Silva.

Medzi porasty, ktoré svojim drevinovým a vekovým zložením vyhovujú meniacim sa podmienkam súčasnosti, sú lesné celky Paráč (OZ Námestovo), Sihla, Smolnícka Osada (ihličnaté lesy) a z listnatých ide o Duchonku či Hanušovce. Všetky kritériá, kladené na zdravé, životaschopné, ekonomicky a ekologicky kvalitné lesy spĺňajú aj niektoré porasty na Orave. Na približne 3 tisíc hektároch tam posledné desaťročia menia smrekové porasty na zmiešané a vekovo diferencované. „Tieto lesné porasty sú lepšie pripravené na klimatickú zmenu, ako boli pred 20 rokmi. Proces takejto premeny sa odhaduje na 40 – 80 rokov, čo sú dve až tri lesnícke generácie,“ tvrdí pestovateľ LS Paráč Pavol Dendys.

Štátny podnik Lesy SR aktuálne realizuje opatrenia na zväčšenie výmery lesov obhospodarovaných v súlade s princípmi prírode blízkeho obhospodarovania lesov, postupne mení drevinové zloženie existujúcich smrekových monokultúr, odstraňuje invázne dreviny z lesných porastov, na najsuchších lokalitách aplikuje pri umelej obnove hydrogély.

Prírode blízke hospodárenie v lese je podporované programovým vyhlásením vlády a po novelizácii je definované aj v zákone o lesoch. Ide o cieľavedomé usmerňovanie prírodných procesov, ktoré v maximálnej miere využíva danosti prostredia a potenciál jednotlivých drevín, s cieľom vytvoriť les čo najviac podobný prirodzenému lesu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA