Sociálne siete

DOMOV

Vláda predĺžila núdzový stav do 19. marca

Zverejnené:

Upravené: 6. februára 2021 o 0:30

247

large testovanie f
ZDROJ: SITA/ŽSK

REKLAMA

6. február 2021 00:09 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Ministri na piatkovom rokovaní vlády predĺžili núdzový stav do 19. marca. Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválili. Vládny kabinet plánuje predĺžiť núdzový stav od pondelka 8. februára na 40 dní. Potvrdiť to ešte musia poslanci Národnej rady SR, a to do 20 dní od jeho predĺženia.

Núdzový stav by mal byť predovšetkým využitý na ukladanie pracovnej povinnosti na zaistenie zdravotnej starostlivosti, reprofilizácie nemocníc z dôvodu potreby iného druhu lôžok. Tiež na prijatie obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania. Dôvodom je obmedzenie mobility, a tým pádom aj sociálnych kontaktov, čo vláda považuje za jeden z najúčinnejších spôsobov obmedzenia šírenia ochorenia COVID-19.

Podiel britskej mutácie vírusu COVID-19 dosahuje na Slovensku 74 %

Podiel britskej mutácie koronavírusu na Slovensku dosahuje 74 percent. Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády to včera uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Dodal, že RT-PCR metódou na prítomnosť nového typu mutácie bolo preverených 1 962 klinických vzoriek. „Teraz už vieme, prečo prijaté opatrenia nemajú až taký efekt, aký by mali mať,” povedal Krajčí. Od pondelka bude na Slovensku platiť COVID automat, ktorý dnes vláda s niekoľkými zmenami schválila.

Jednou zo zmien nového COVID automatu je, že podmienka negatívneho testu, ktorý nemá byť starší ako sedem dní, nebude vyžadovaná od pondelka, ale až od stredy 10. februára. Tiež bude odlišný prístup k jednotlivým regiónom, čo sa týka platnosti testu. „Celá krajina je v čiernej zóne, teda všetky opatrenia tak, ako sú nastavené v čiernej zóne platia, avšak pokiaľ je nejaký región v lepšej farbe, v tom prípade nemusí mať testovanie každých sedem dní do zamestnania, ale len každých 14 dní, eventuálne každých 21 dní,“ povedal Krajčí. Ak niekto cestuje do práce vlakom alebo prostriedkom mestskej hromadnej dopravy, bude potrebovať negatívny test každých sedem dní. Toto platí pre celé Slovensko. Test sa tiež nebude požadovať pri ceste do prírody.

Rodiny by mali počas jarných prázdnin ostať doma

Rodiny by mali počas jarných prázdniny ostať doma. Na tlačovej konferencii to v piatok odporučil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Potvrdil, že medzi okresmi sa bude môcť cestovať, no zároveň dodal, že ubytovacie zariadenia budú zatvorené.

Tento rok sa začnú jarné prázdniny v pondelok 15. februára pre žiakov v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji. Po nich budú od 22. do 26. februára nasledovať žiaci v Prešovskom a Košickom kraji. Prvý marcový týždeň, teda od 1. do 5. marca, budú mať jarné prázdniny žiaci Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja.

Polročné prázdniny, ktoré mali byť v pondelok 1. februára, boli pre pandemickú situáciu zrušené.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA