Sociálne siete

COVID19

Na Slovensku naďalej dominantne prevažuje najmä britský variant vírusu

Vyplýva to zo sekvenovania pozitívnych vzoriek z rôznych regiónov Slovenska.

Zverejnené:

Upravené: 14. apríla 2021 o 18:45

482

covid
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Viktor Forgacs

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) dnes v tlačovej správe na svojej stránke informoval, že na Slovensku naďalej dominantne prevažuje „britský“ variant pandemického vírusu. Vyplýva to z výsledkov sekvenovania pozitívnych vzoriek z rôznych regiónov Slovenska.

Do sekvenovania sa zapojili Úrad verejného zdravotníctva SR, Biomedicínske centrum SAV a Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave.V marci 2021 sa na Slovensku úspešne sekvenovalo 1316 vzoriek od 1307 osôb. U väčšiny, v 94,9 %, sa potvrdil „britský“ variant pandemického vírusu, celkovo u 1240 pozitívne testovaných osôb.„Juhoafrický“ variant bol potvrdený u 11 pozitívne testovaných ľudí (0,8 %).Veterinárny ústav vo Zvolene navyše hlásil jeden prípad „juhoafrického“ variantu. Spolu sa tak na Slovensku v marci vyskytol takzvaný juhoafrický variant u 12 osôb.

U ostatných pozitívne testovaných bol zaznamenaný iný variant pandemického vírusu (4,3 %), zaraďujeme sem napríklad „český“ variant a podobne. „Brazílsky“ variant nebol na území Slovenskej republiky zatiaľ laboratórne potvrdený.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA