Sociálne siete

DOMOV

Na Slovensku platí oddnes zákaz vychádzania, cestovanie nie je obmedzené

Zverejnené:

Upravené: 23. januára 2021 o 21:59

356

large ulica efbcaf
ZDROJ: Ilustračné foto, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

19. december 2020 09:46 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Na Slovensku platí oddnes od 5:00 zákaz vychádzania, zatvorené sú všetky obchody, s výnimkou nevyhnutných. Povolená je cesta do zamestnania, na nákup liekov, potravín, krmív a iných doplnkov pre zvieratá. Obyvatelia môžu ísť tiež do banky, na poštu, do zásielkovní, ale aj do výdajných miest e-shopov. Štandardnou výnimkou zo zákazu vychádzania je aj cesta k lekárovi, do lekárne, na pohreb, uzavretie manželstva či krst. Nie je zakázané ani cestovanie medzi okresmi.

Vládny kabinet zdôraznil, že medzi ľuďmi majú byť vytvorené takzvané bubliny, ktoré majú vytvoriť členovia najviac dvoch domácností. Vláda zároveň odporúča všetkým zamestnávateľom, aby umožnili zamestnancom prejsť na home office, teda prácu z domu, ak je to možné.

Počnúc dnešným dňom sú, naopak, zatvorené všetky maloobchodné prevádzky a prevádzky služieb, ktoré mohli byť doteraz otvorené za osobitných podmienok. Ide o umelé kúpaliská, fitness centrá, prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných predstavení, kaderníctva, prevádzky starostlivosti o ľudské telo či autoškoly.

Prevádzky verejného stravovania môžu vydávať pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby. Hotely a podobné ubytovacie služby, prevádzky lanoviek a vlekov môžu fungovať len za podmienky, že sa ich návštevníci starší ako desať rokov preukážu negatívnymi výsledkami antigénového alebo PCR testu na COVID-19 nie staršími ako 72 hodín, prípadne potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19. Pre zákazníkov zároveň platí zákaz konzumovať jedlá a nápoje v interiérových a exteriérových častiach prevádzok.

Naďalej sa uplatňujú podmienky dodržania protiepidemických opatrení pre otvorené prevádzky, pričom platí maximum jedna osoba na 15 metrov štvorcových. Tu sa nezapočítavajú deti do desať rokov v sprievode dospelej osoby, pričom doteraz bola veková hranica 14 rokov. V dňoch 24. a 31. decembra sa hodiny vyhradené pre ľudí nad 65 rokov skracujú tak, že namiesto dvoch hodín od 9:00 do 11:00 bude pre seniorov vyčlenená jedna hodina, a to od 9:00 do 10:00.

Osoby prichádzajúce na územie Slovenska sa okrem PCR testu môžu preukazovať aj negatívnym výsledkom antigénového testu vykonaného na území Česka alebo Rakúska, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Po príchode z rizikovej krajiny sa zároveň veková hranica detí pri povinnosti otestovať sa alebo preukazovať sa negatívnym výsledkom testu zvyšuje zo sedem na desať rokov. Zmeny sú v platnosti od piatka 18. decembra.

Hliadky budú od 19. decembra kontrolovať dodržiavanie opatrení

Policajti budú od soboty 19. decembra od 5:00 ráno kontrolovať dodržiavanie protipandemických opatrení. Ako informovala hovorkyňa prezídia Policajného zboru SR (PZ SR) Denisa Bárdyová, robia tak na základe aktuálnej epidemiologickej situácie na Slovensku v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. Príkaz na kontroly vydal dočasne poverený policajný prezident Peter Kovařík. Hovorkyňa zdôraznila, že pri kontrolách bude veľmi dôležité vysvetliť dôvody opustenia domova. Občanom pre uľahčenie presunu a pre urýchlenie kontroly odporúča hodnoverne preukázať účel presunu. Aj keď to nie je povinné, občan môže mať pri sebe napríklad pracovnú zmluvu, potvrdenie od zamestnávateľa, súdne rozhodnutie o starostlivosti o dieťa či doklad z nákupu.

Bárdyová podotkla, že podmienky zákazu vychádzania a výnimky sú známe a pokiaľ sa životná situácia nenachádza medzi výnimkami, je potrebné zostať doma. „Policajný zbor si uvedomuje, že určitý pohyb bude pretrvávať aj počas platnosti zákazu vychádzania. Policajti pri hodnovernom preukázaní účelu cesty budú voči občanom postupovať ústretovo,“ vysvetlila. Obmedzenie by mali mať najväčší dopad na tých občanov, ktorí nerešpektujú akékoľvek opatrenie. Hovorkyňa potvrdila, že sankcie sa nemenia a na mieste v blokovom konaní to bude pokuta do výšky tisíc eur a v správnom konaní do 1 659 eur. Doplnila, že každý prípad porušenia opatrení bude posudzovaný individuálne, pričom každý policajt vždy prihliadne na všetky okolnosti situácie i samotnú osobu páchateľa.

Bárdyová priblížila, že poriadkoví a železniční policajti budú kontrolovať aj okolie na miestach so zvýšenou koncentráciou osôb, teda železničné stanice, nástupištia, potraviny, drogérie, zásielkovne či odberné miesta. Dopravní policajti budú robiť náhodné kontroly na hlavných cestných ťahoch zamerané na dodržiavanie zákazu vychádzania. Policajti budú naďalej kontrolovať dodržiavanie povinnosti nosiť rúško v interiéri a exteriéri, dodržiavanie karanténnych opatrení a obmedzenie fungovania prevádzok. Dodala, že polícia bude úzko spolupracovať aj s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a na požiadanie bude poskytovať potrebnú súčinnosť pri kontrolnej činnosti dodržiavania nariadených opatrení spadajúcu do ich pôsobnosti.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA