Sociálne siete

DOMOV

Na Slovensku pribúdajú bociany, ktoré neodlietajú na zimu do Afriky

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 13:13

233

large bocian cacc
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Henrik Hansen

REKLAMA

28. november 2020 12:42 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Na Slovensku pribúdajú bociany, ktoré neodlietajú na zimu do Afriky. Na svojom webe to uviedla Štátna ochrana prírody (ŠOP SR). Tá zaznamenáva v poslednom období zvýšený počet telefonátov, v ktorých ľudia žiadajú štátnych ochranárov o záchranu jedincov bociana bieleho. Štátni ochranári však upozorňujú, že zimný výskyt bocianov na Slovensku nie je ojedinelý a pokiaľ je bocian v dobrej kondícii a schopný letu, nie je dôvod volať na pohotovostnú linku.

„Treba si uvedomiť, že sa jedná o vtáčí druh, ktorý sa riadi zákonmi prírody a my ľudia nemáme právo ich obmedzovať v ich rozhodnutí zotrvať aj počas zimy na našom území. Nie je to nič nové, každoročne zimujú bociany v Európe na viacerých miestach a pokiaľ lietajú a lovia, sú to samostatné živé tvory,“ povedal expert na bociany Miroslav Fulín zo Základnej organizácie SZOPK Bocian.

Hlásenia o pozorovaní bocianov dostávajú štátni ochranári napríklad z okolia obcí Buzica (okres Košice-okolie), Rimavské Janovce (okres Rimavská Sobota) a Ulič (okres Snina) či národných parkov Poloniny a Slovenský kras. ŠOP SR vyzýva ľudí, aby nahlasovali iba prípady bocianov, ktorí sú v krajnej núdzi a potrebujú pomoc jej pracovníkov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA