Sociálne siete

DOMOV

Na svadbách bude môcť byť najviac sto ľudí, sprísnia sa však ich kontroly

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 17:18

428

Mk I ilustracna snimka accf

REKLAMA

16. september 2020 20:00 SITA, redakcia

Správa MATOVIČ: Na svadbách bude môcť byť najviac sto ľudí, sprísnia sa však ich kontroly bola rozšírená o ďalšie informácie v druhom a treťom odseku.

BRATISLAVA 16. septembra (SITA) – Na svadbách bude môcť byť najviac sto ľudí, sprísnia sa však ich kontroly. Uviedol to dnes po rokovaní vlády premiér Igor Matovič (OĽaNO). Výška sankcie za nedodržanie opatrení bude súvisieť s tým, či sa svadba uskutoční v „červenom alebo zelenom“ regióne. Premiér ďalej informoval, že majiteľ zariadenia musí akciu nahlásiť minimálne 48 hodín pred jej konaním príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Dodržiavanie pravidiel následne prídu počas konania svadby skontrolovať hygienici spolu s políciou. Ak sa zistí nedodržiavanie opatrení, bude majiteľovi daného zariadenia udelená sankcia a podľa typu regiónu sa určí výška sankcie. Opatrenia začnú platiť od 1. októbra.

„Predpokladáme, že bude stačiť len opatrenie, ale ak by náhodou bol nejaký legislatívny problém, pri prenesení zodpovednosti za nedodržiavanie opatrení svadobných hostí na majiteľa zariadenia, sme pripravení aj v skrátenom legislatívnom konaní zmeniť zákon,“ uviedol Matovič. Dodal, že v tomto kritickom období nechcú zastaviť spoločenský život pri udalostiach, akými sú krst, svadba či kar.

Úrad verejného zdravotníctva by mal podľa Matoviča zverejniť, takzvaný manuál bezpečnej svadobnej hostiny, v ktorom budú uvedené všetky podmienky, napríklad nosenia rúška. Podľa Štatistického úradu SR sa v roku 2018 konalo takmer tritisíc svadieb.

Ministerstvo zdravotníctva SR sa stotožňuje a súhlasí s nariadeniami, ktoré dnes predstavil premiér. Uviedla to po rokovaní vlády hovorkyňa rezortua Zuzana Eliášová. Zdôraznila, že ministerstvo zdravotníctva sa vždy rozhoduje na základe ochrany verejného zdravia ľudí, ale rozumie aj ďalším argumentom. Ako dodala, výsledný návrh je výsledkom kompromisu.

O termíne stužkových slávností, ktoré mávajú končiaci stredoškoláci od októbra do novembra, sa podľa Matoviča ešte diskutuje, no, pravdepodobne, sa presunú na jar. Dodal, že plesová sezóna tento rok nebude.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA