Sociálne siete

DOMOV

NAKA obvinila exministra hospodárstva Petra Ž.

Zverejnené:

Upravené: 23. januára 2021 o 23:07

200

policia sr clanok W cddbae
ZDROJ: Ilustračné foto/ Polícia SR

REKLAMA

17. december 2020 09:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila bývalého ministra hospodárstva a v súčasnosti poslanca Národnej rady SR Petra Ž. (Hlas-SD). Informoval o tom spravodajský web Aktuality.sk, pre ktorý to potvrdili dva nezávislé zdroje.

Meno Petra Ž. sa v poslednom období spomínalo najmä v súvislosti s výpoveďami kajúcnikov v kauze Očistec či Judáš. Bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície Bernard S. vypovedal napríklad o peniazoch, ktoré mal zaplatiť obvinený podnikateľ Norbert B. za to, aby vyšetrovanie karuselových podvodov obišlo rodinu Petra Ž. V prípade sa spomína vzdialený príbuzný exministra.

Nezaradený poslanec Národnej rady SR a člen strany Hlas – Sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Ž. sa nebude vyjadrovať k informáciám o jeho obvinení a je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Pre agentúru SITA to uviedol asistent poslanca Maroš Stano.

Exminister hospodárstva Peter Ž. čelí obvineniu z podplácania. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. „Vo štvrtok 17. decembra vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie za prečin podplácania poslancovi Národnej rady Slovenskej republiky P. Ž.,“ priblížil Slivka.

TIS: Obvinenie je signálom, že spravodlivosť sa nezastavila pri podnikateľoch

Aj keď podrobnosti obvinenia bývalého viacnásobného ministra a súčasného nezaradeného poslanca Národnej rady SR a člena strany Hlas-SD Petra Ž. nie sú známe, je to dobrý signál, že sa polícia a prokuratúra nezastavila pri podnikateľoch či úradníkoch, ale ide aj po vysokopostavených politikoch. Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš, systém spravodlivosti bol na Slovensku dlhodobo pokrivený práve preto, že z neho top politici profitovali. „Pre navrátenie dôvery v právny štát by malo byť odstíhaných politikov výrazne viac ako doteraz. Pripomíname, že za korupciu odsúdeným najvyššie postaveným verejným funkcionárom je dodnes exprimátor Čadce Jozef Pohančenník za prijatie úplatku v roku 2005,” zdôraznil Šípoš.

Raši má o Petrovi Ž. iba medializované informácie, nemá dôvod neveriť mu

V strane Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) majú o exministrovi hospodárstva Petrovi Ž. iba medializované informácie. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal podpredseda Hlasu-SD Richard Raši. Zopakoval stanovisko nezaradeného poslanca Národnej rady SR (NR SR) a člena strany Hlas-SD Petra Ž., ktorý tvrdí, že medializované informácie sa nezakladajú na pravde. Hovorca policajného prezídia Michal Slivka pre agentúru SITA potvrdil, že Peter Ž. čelí obvineniu z podplácania.

„Vylúčil, že by sa takýto skutok stal a nemám dôvod mu neveriť,” doplnil Raši s s tým, že Peter Ž. čaká na predvolanie a bude môcť všetko vysvetliť. Podľa Rašiho to vyzerá tak, že obvinenie je založené na výpovedi „nejakého kajúcnika”. Raši nevie, kde sa momentálne Peter Ž. nachádza napriek tomu, že dnes rokuje parlament. Povedal, že mu zavolá a spojí sa s ním.

O obvinení nezaradeného poslanca ako prvý informoval portál Aktuality.sk. Väzobne stíhať by ho podľa Ústavy SR bolo možné len po odsúhlasení Mandátovým a imunitným výborom NR SR.

https://www.aktuality.sk/clanok/849205/naka-obvinila-exministra-hospodarstva-petra-zigu/?fbclid=IwAR2UQ27B0p4q3aMQq0HP3xyJ-s6HexZJ_gHdCiBmp6shnu5nGGc8wN9vrTo

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA