Sociálne siete

COVID19

Národný futbalový štadión: Veľkokapacitné očkovacie centrum otvoria v sobotu

Vstupné náklady predstavujú približne 40-tisíc eur a momentálne ich hradí Bratislavský samosprávny kraj.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 4:02

993

ockovanie NFS
Veľkokapacitné očkovacie centrum Bratislavského kraja v priestoroch Národného futbalového štadióna, foto: SITA/Ľudovít Vaniher

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – V sobotu 13. marca otvorí Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v priestoroch Národného futbalového štadióna (NFŠ) v Bratislave veľkokapacitné očkovacie centrum. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia BSK. V centre sa bude očkovať proti COVID-19 zatiaľ iba cez víkendy od 8:00 do 18:00 a zabezpečovať ho bude 12 lekárov, šesť zdravotných sestier a dobrovoľníci.

Očkovať budú vakcínami AstraZeneca, ktoré dodáva Ministerstvo zdravotníctva SR a registrácia bude možná cez systém Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Pri dostatku vakcín bude centrum schopné denne zaočkovať až 2 500 ľudí. „Toto očkovacie centrum bude slúžiť všetkým 650-tisícom obyvateľom Bratislavského kraja, vrátane okresov Malacky Pezinok a Senec,“ spresnil predseda BSK Juraj Droba.

Vstupné náklady z vlastných zdrojov

„Zvažovali sme viaceré lokality a atribúty ako technické vybavenie, dopravná dostupnosť, parkovacie kapacity či cenové podmienky. Všetko toto NFŠ splnil,“ vysvetlila riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťan a dodala, že počiatočné vstupné náklady vo výške zhruba 40-tisíc eur zatiaľ uhradí BSK z vlastných zdrojov.

mestan

Zľava: Riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťan, lekár BSK a riaditeľ odboru zdravotníctva BSK Tomáš Szalay a predseda BSK Juraj Droba. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Týždenné prevádzkové náklady súvisiace s fungovaním centra budú predstavovať približne 20-tisíc eur, za podmienok, že centrum bude fungovať v plnej prevádzke, sedem dní v týždni a 10 hodín denne.

„K tomuto sa pripočítajú odmeny zdravotníckeho personálu, odmeny pre technickú podporu, tieto náklady budeme hradiť cez poplatky od poisťovní za každého zaočkovaného jednotlivca,“ doplnila s tým, že úhradu prevádzkových nákladov samospráva rokuje aj s ministerstvom zdravotníctva.

„Je to viac-menej presne rok, keď sme 8. marca spustili vlnu bezpečnostných opatrení, keď sa BSK rozhodol zatvoriť svoje školy a zaviedli sme bezpečnostné opatrenia na celoštátnej úrovni. Bohužiaľ, dnes sme o rok ďalej, a tak ako sme prvú vlnu zvládli a boli sme príkladom celému svetu, po dvanástich mesiacoch sa Slovensko ocitlo na chvoste krajín s najhorším počtom hospitalizovaných, infikovaných a bohužiaľ aj úmrtí,“ uviedol predseda BSK Droba a dodal, že do dnešného dňa prišlo v dôsledku pandémie o život viac ako 8-tisíc obyvateľov Slovenska. „

Som presvedčený, že jediným dnes dostupným spôsobom, ako zastaviť pandémiu, je očkovanie,“ doplnil.

Juraj Droba

Predseda BSK Juraj Droba (uprostred), foto: SITA/Ľudovít Vaniher

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA