Sociálne siete

COVID19

Nástupca Krajčího to v súčasnej situácii nebude mať ľahké, tvrdí prezident lekárskej komory

Výsledky budúceho ministra sa podľa prezidenta SLK Mariana Kollára dostavia len vtedy, ak dostane zásadnú podporu a akceptáciu nielen zo strany vlády, poslancov, ale aj zo strany všetkých kompetentných, odbornej aj laickej verejnosti.

Zverejnené:

319

krajci
Na archívnej snímke Marek Krajčí, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Nástupca bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího to v súčasnej situácii rozhodne nebude mať ľahké. Pre agentúru SITA to uviedol prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár. Dôležité podľa neho je, aby ten, kto bude ďalej rezort riadiť, dokázal dostatočne komunikovať, počúvať odborné rady a zároveň ich dokázal aj presadiť a aplikovať v praxi. Zároveň dodal, že sa výsledky budúceho ministra dostavia len vtedy, ak dostane zásadnú podporu a akceptáciu nielen zo strany vlády, poslancov, ale aj zo strany všetkých kompetentných, odbornej aj laickej verejnosti.

Ako konštatoval prezident SLK, k dôkladným a zásadným systémovým zmenám slovenského zdravotníctva sa bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí pre pandémiu v podstate nedostal. „Na druhej strane je pravdou, že ako minister nedosiahol výsledky, ktoré by sme od neho očakávali my zdravotníci, pacienti a som presvedčený, že ani on sám,“ uviedol Kollár, podľa ktorého rezort v mnohých zásadných rozhodnutiach zlyhal. Situácia a postavenie ministra bolo podľa prezidenta lekárskej komory komplikované aj niektorými nekompetentnými rozhodnutiami vlády v súvislosti s riešením pandémie. Krajčí však už čiastočne naštartoval proces tvorby zásadných zmien a lekárska komora verí, že v spolupráci s ňou na nich bude rezort ďalej aktívne pracovať.

„To, že naše zdravotníctvo ešte stále ako-tak funguje, a to napriek enormne ťažkej situácii, v akej sa momentálne celá spoločnosť nachádza, je predovšetkým zásluhou všetkých lekárov, sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov. Spoliehať sa však iba na ich lojalitu a profesionalitu nestačí,“ podotkol prezident SLK. Ak podľa neho nepríde po zvládnutí pandémie k zásadným zmenám nášho zdravotníctva, budeme čeliť problémom, ktoré môžu mať pre celý systém katastrofálne dôsledky, z ktorých sa už nemusíme spamätať.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA