Sociálne siete

DOMOV

Niektorí lekárnici vyzývajú vládu, aby povolili online výdaj vybraných liekov na predpis

Týmto krokom môže podľa nich vláda prispieť k spomaleniu šírenia vírusu medzi rizikovými skupinami.

Zverejnené:

Upravené: 10. februára 2021 o 11:49

266

lekaren
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/National Cancer Institute

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Krízová situácia v zdravotníctve zasahuje aj lekárnikov. Napriek striktným bezpečnostným opatreniam sú to práve oni – ako pracovníci v prvej línii – spolu s pacientmi vystavení riziku nákazy. Pomôcť môže Vláda SR zavedením online výdaja vybraných liekov na predpis. Takýto krok by podľa lekárnikov znížil fyzickú návštevnosť lekární a pomohol prispieť k celkovému zlepšeniu epidemiologickej situácie. Informoval o tom Juraj Vedej z PR agentúry CHAPTER 4.

Nemocnice, ordinácie a lekárne patria k najviac rizikovým miestam. Združujú sa v nich totiž pomerne vysoké počty ľudí, prevažne so zdravotnými komplikáciami. Bežnú lekáreň denne navštívi počas otváracích hodín do 100 ľudí. „Pri počte viac než 2000 lekární, ktoré máme na území Slovenska, hovoríme o zhruba 200 000 ľuďoch denne, z ktorých väčšina má zdravotné problémy. Ak je čo i len jeden zákazník infikovaný akoukoľvek formou vírusu COVID, predstavuje riziko pre všetkých, ktorí lekáreň navštívia po ňom. Podľa zahraničných výskumov môže totiž nový vírus ostať v ideálnych podmienkach aktívny až po dobu 28 dní,“ informuje ďalej Juraj Vedej v tlačovej správe.

Lekárnici podľa neho svoju prácu poznajú a vedia, ako sa efektívne chrániť. „Rovnako sú sterilné aj priestory prevádzok, no ani tieto opatrenia nedokážu úplne eliminovať riziko, že sa pri nákupoch liekov nakazia dôchodcovia, či chronicky chorí pacienti, u ktorých býva priebeh ochorenia spravidla komplikovanejší. Zvlášť v situácii, kedy sa aj na Slovensku rýchlo rozširuje agresívnejšie britská mutácia,“ pokračuje vo vysvetľovaní.

Jednoduchá legislatívna zmena ako pomoc?

Problém môže podľa vyjadrení v spomínanej tlačovej správe vyriešiť práve slovenská vláda a to podľa lekárnikov jednoduchou úpravou legislatívy. Tá by umožnila výdaj vybraných liekov na recept aj cez internetové obchody lekární. „Nehovoríme o žiadnej prevratnej inovácií, len o jednoduchom nadviazaní na čoraz populárnejší e-recept, vďaka ktorému už nemusí chodiť pacient pre recept k lekárovi, ale dostane ho elektronicky,“ vysvetľuje lekárnik Martin Ďuríček. „Výsledkom úpravy legislatívy by bolo, že pacient si môže lieky na e-recepte vybrať cez internet a nemusí chodiť fyzicky do lekárne, v ktorej je vystavený nákaze.“ Podľa lekárnika ide o rovnaké produkty, lieky a liečivá, ktoré už upravuje vyhláška 264/2019 Z. z. Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. augusta 2019, určené napríklad na liečbu vysokého tlaku, cholesterolu, cukrovky, či na pomoc pacientom s inkontinenciou, no patrí sem aj antikoncepcia.

A v čom by teda novinka funkcie e-recpet zjednodušila život lekárom aj chronicky chorým pacientom?  Pacient by si mohol dopredu objednať a naplánovať si lieky na celý rok. Lekárne by sa tak zároveň vedeli pripraviť a zabezpečiť dostatok skladových zásob. „Online výdaj liekov na recept bude veľká pomoc predovšetkým pre imobilných a ťažšie sa pohybujúcich pacientov. Nehovoríme tu pritom len o úspore času pacienta aj lekára, ale predovšetkým o ochote pacientov pokračovať v dlhodobej liečbe a dodržiavať pokyny svojho lekára. Ak k tomu pridáme zníženie rizika prenosu akéhokoľvek ochorenia, výsledkom budú, v konečnom dôsledku zdravší pacienti,“ približuje MUDr. Mária Brozmanová.

Z údajov NCZI zverejnených v správe „Spotreba humánnych liekov a zdravotníckych pomôcok v roku 2019“ vyplýva, že zmena legislatívy by pomohla pomerne veľkému množstvu pacientov. V trojici najpoužívanejších liekov na Slovensku sa totiž v rámci klasifikácie ATC nachádzajú lieky skupiny C (kardiovaskulárny systém) a A (tráviaci trakt a metabolizmus), na ktoré by sa prípadná legislatívna úprava vzťahovala.

„Vláda by mala dodržať svoje vyhlásenia a pracovať na spomaľovaní šírenia vírusu. K tomu nepochybne prispeje aj obmedzenie fyzických návštev lekární. Ako lekárnici si toto riziko plne uvedomujeme a upozorňujeme naň touto cestou aj Vládu SR,“ zdôrazňuje Ľuboš Baran, riaditeľ siete lekární Pilulka.sk. „Po technickej stránke sme pripravení a  čakáme len na legislatívny rámec. Najneskôr do jedného mesiaca potom vieme spustiť online výdaj vybraných liekov na predpis,“ uzatvára Ľuboš Baran.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA