Sociálne siete

DOMOV

O plošnom testovaní a opatreniach u nás písali v The Guardian: Miera nákazy sa znížila o 60 %

Zverejnené:

Upravené: 25. januára 2021 o 10:06

178

large testovanie ada
ZDROJ: Zdravotníci počas oberu vzoriek na testovanie COVID-19, SITA/Ľudovít Vaniher

REKLAMA

8. december 2020 08:03 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Plošné testovanie na koronavírus na Slovensku v priebehu týždňa znížilo mieru nákazy o zhruba 60 percent. Podpísali sa však pod to aj prísne protipandemické opatrenia, tvrdia vo svojej, zatiaľ nezrecenzovanej, štúdii vedci z London School of Hygiene & Tropical Medicine. Informuje o tom denník The Guardian.

„Existujú relatívne silné dôkazy o tom, že lockdown a masové testovanie na Slovensku viedli k veľmi veľkému zníženiu záťaže infekciami ochorenia COVID-19,“ vyjadril sa jeden z autorov štúdie Stefan Flasche, ktorý úsilie Slovenska prirovnal k vyliatiu veľkého vedra vody na oheň, ktorý síce neuhasí, ale zmenší ho. „Prinajmenšom získate čas, aby ste nemuseli mať štvor- alebo päťtýždňový lockdown,“ skonštatoval.

Slovensko podľa Flascheho pravdepodobne podchytilo 90 percent ľudí, ktorí boli v čase testovania nakazení. Pre porovnanie v Liverpoole, kde tiež masovo testujú, nezachytili testy 50 percent všetkých infekcií a 30 percent vysoko infekčných ľudí. V anglickom meste však používajú iné rýchlotesty ako na Slovensku, pri ktorých sa ľudia testujú sami pod dohľadom s menej invazívnymi tyčinkami. Tiež tam nezaviedli prísne opatrenia, aké platili v čase testovania na Slovensku.

Najväčší prínos v rámci testovania mala podľa Flascheho karanténa. „Dôležité je, že sme zistili, že najväčší účinok hromadného testovania sa dosahuje karanténou kontaktov v domácnosti tých, ktorí majú pozitívny test,“ vysvetlil.

„Intervencie proti COVID-19 v rámci celej populácie, ako je napríklad lockdown, si vyberajú veľkú sociálnu a ekonomickú daň. To preto, že sa zameriavajú na všetkých, nie len na tých, ktorí sú v skutočnosti nakazení a šíria ochorenie. Nízkonákladové rýchlotesty, ktoré je možné vyrobiť vo veľkom rozsahu, môžu ponúknuť príležitosť viesť hromadné testovacie kampane, ktoré identifikujú väčšinu infekčných jedincov,“ vysvetlil Martin Pavelka zo slovenského ministerstva zdravotníctva, ktorý je tiež jedným z autorov štúdie.

Alexander Edwards, docent biomedicínskej technológie na univerzite v Readingu, ktorý sa na štúdii nezúčastnil, upozornil, že hoci je skvelé vidieť hodnotenie programov hromadného testovania, danú štúdiu nemožno jednoducho interpretovať s tým, že takéto testovanie bude fungovať všade. „Ako zdôrazňujú autori, deje sa toho súčasne veľa, takže je ťažké pripísať pokles prípadov iba hromadnému testovaniu. Avšak, zahŕňa to určité náznaky, že program hromadného testovania môže prispieť k zníženiu počtu prípadov,“ cituje vedca The Guardian.

Na Orave áno, celkovo nie

„Na Orave áno, na Slovensku určite nie,“ reagoval matematik Ivan Bošňák pre portál vZdravotníctve.sk na otázku, či sa na Slovensku znížila nákaza o 60 percent. Na Orave podľa jeho slov zabrala aj „behaviorálna imunita“, rýchly nástup koronavírusu v tejto oblasti spôsobil úmrtia, pre ktoré sa ľudia zľakli. V tejto oblasti je podľa Bošňáka tiež veľa pracovníkov, ktorí musia cestovať do iných miest, preto bola účasť na testovaní vysoká. „Tam to zafungovalo a nie o 60 percent, tam to normálne vykynožili,“ konštatoval. Dôvodom bola podľa neho kombinácia štyroch testovaní a práve behaviorálnej imunity.

Dôkazom zníženia počtu nových prípadov koronavírusu na Slovensku o 60 percent má byť aj graf, ktorý zobrazuje celkový prírastok COVID-19 pozitívnych od začiatku pandémie. Pokles na grafe, ktorí autori štúdie pripisujú aj celoplošnému testovaniu, má však podľa Bošňáka iný dôvod. „To je iba z PCR testov, pretože sa prestalo testovať,“ vysvetľuje matematik. Analytici preto počkali, ako sa situácia vyvinie ďalej a skúsili z celkového počtu hospitalizovaných spätne zistiť, koľko bolo nakazených. „Spravili sme graf a veľmi to nekleslo,“ dodal. Zároveň zdôraznil, že údaje, ktoré priniesli v rámci britskej štúdie, sú skreslené.

Na Slovensku sa plošné testovanie konalo koncom októbra a začiatkom novembra. Pozitívne testy malo zhruba 50-tisíc ľudí.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA