Sociálne siete

COVID19

Odborníci odporúčajú vláde rokovať s Ruskom o dodávke vakcín Sputnik V

Niektorí politici a političky však podľa premiéra vedú voči tomuto názoru odborníkov doslova geopolitickú ‚svätú‘ vojnu.

Zverejnené:

Upravené: 16. februára 2021 o 16:59

323

Sputnik V
Foto:SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Odborníci odporúčajú vláde rokovať s Ruskom o dodávke vakcín Sputnik V. Ako informoval na sociálnej sieti premiér Igor Matovič (OĽaNO), touto témou sa na svojom utorňajšom zasadnutí zaoberá Pandemická komisia vlády SR. Všetci špičkoví slovenskí odborníci na infektológiu, imunológiu a epidemiológiu podľa neho prišli na zasadnutie komisie so stanoviskom, že vzhľadom na katastrofálne meškanie dodávok EÚ registrovaných vakcín je namieste, aby vláda o dodávke vakcín začala rokovať s ruskou stranou. „A niektorí politici a političky tu už hodinu vedú voči tomuto názoru odborníkov doslova geopolitickú ‚svätú‘ vojnu,“ uviedol predseda vlády.

„Povýšiť politiku nad zdravie a životy ľudí je hlboko pod úroveň môjho vkusu. Sputnik V je vakcína s vynikajúcou účinnosťou a v situácii, v ktorej sa nachádzame, by sa ňou dobrovoľne dali zaočkovať milióny ľudí na Slovensku,“ doplnil Matovič.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) podporuje očkovanie všetkými dostupnými vakcínami bez ohľadu na miesto výroby. Dodala však, že bezpečnosť a účinnosť týchto vakcín by mali byť riadne preskúmané Európskou agentúrou pre lieky. „Výrobca ruskej vakcíny konzultuje s európskou agentúrou svoje postupy a je predpoklad, že v krátkom čase bude začne oficiálne hodnotenie,“ uviedla po rokovaní pandemickej komisie o vakcíne Sputnik V. Doplnila, že vakcína pre milióny ľudí na Slovensku sa nemá schvaľovať na základe jedného článku v časopise, aj keď išlo o doborný časopis.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA