Sociálne siete

COVID19

Okrem respirátora FFP2 bude možné použiť aj respirátory KN95 alebo N95

Na prekrytie horných dýchacích ciest sa môže použiť aj respirátor s označením „RFU 02.075“, ktorý dostal výnimku.

Zverejnené:

Upravené: 20. marca 2021 o 10:44

390

ffp
Ilustračné foto - respirátor FFP2, foto: SITA/AP Photo/Ronald Zak

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Okrem respirátora FFP2 bude možné použiť na prekrytie horných dýchacích ciest aj respirátory KN95 alebo N95 posúdené podľa európskych požiadaviek. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Ako informovala jeho hovorkyňa Daša Račková, do vyhlášky sa doplnila možnosť použiť aj iný respirátor, pre ktorý vydal Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR výnimku. Jedným z nich je aj respirátor s označením „RFU 02.075“. Táto zmena bude účinná od pondelka 22. marca.

Pre deti v materských školách a iných obdobných zariadeniach platí, že nemusia nosiť respirátory. Račková ozrejmila, že aj keď deti do šesť rokov nemuseli nosiť respirátory ani doteraz, touto zmenou chceli docieliť, aby deti v týchto zariadeniach nemuseli začať nosiť respirátory po dovŕšení šiestich rokov.

V prípade ostatných podmienok prekrytia horných dýchacích ciest nenastali žiadne zmeny. „Nosenie respirátora je povinné vo všetkých interiéroch okrem vlastnej domácnosti. V exteriéroch je naďalej možné mať prekryté horné dýchacie cesty okrem respirátora aj rúškom, šálom alebo šatkou. Skupiny obyvateľov, ktoré mali výnimku doteraz, ju budú mať aj naďalej,“ priblížila Račková.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA