Sociálne siete

DOMOV

Pachingerovi z kauzy nebankoviek sa v septembri končí výkon trestu

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 22:02

299

large Li e FQHSAF z Sm Oeho Q  Patrik Pachinger nesupel so iados ou o prepustenie a v Leopoldove si odsed e te vy e roka abecb

REKLAMA

10. august 2020 10:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA 10. augusta (SITA) – Patrikovi Pachingerovi, ktorý bol v kauze skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest odsúdený na sedem rokov väzenia, sa končí výkon trestu 9. septembra. Táto informácia dnes odznela na Okresnom súde Bratislava I, kde Pachinger čelí inému trestnému konaniu. Pachingera Špecializovaný trestný súd uznal v kauze nebankoviek za vinného v roku 2015, pričom verdikt v roku 2018 potvrdil Najvyšší súd SR. Odsúdený následne opakovane žiadal o podmienečné prepustenie, súdy mu však nevyhoveli. Rovnako Špecializovaný trestný súd zamietol aj jeho žiadosť o obnovu konania.

Spolu s Pachingerom boli v kauze nebankoviek odsúdení aj Dávid Brtva a Jozef Majský. Brtvu z výkonu trestu podmienečne prepustili v roku 2018. Majský, ktorého vinu najvyšší súd potvrdil v júli tohto roku, je momentálne vo väzbe v Českej republike.

Špecializovaný trestný súd odsúdil v roku 2015 Dávida Brtvu na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem rokov a Majského na deväť rokov väzenia v súvislosti s kauzou skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest. Podľa rozsudku Jozef Majský, Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam v období medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov slovenských korún. Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Majský, ktorý „zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky“. Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger zase falšovali potrebné dokumenty.

Vinu Brtvu a Pachingera potvrdil Najvyšší súd SR ešte v roku 2018, Jozef Majský sa však pravidelne ospravedlňoval pre prácenechopnosť. V jeho prípade najvyšší súd právoplatne rozhodol o vine v júli 2020.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA