Sociálne siete

DOMOV

Pandemická komisia chce prísnejšie opatrenia – zákaz vychádzania. Situácia sa prudko zhoršila

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 23:06

374

large lockdown efdf
ZDROJ: Archívne foto, SITA

REKLAMA

11. december 2020 19:15 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Pandemická situácia sa na Slovensku za posledný týždeň vážne zhoršila. Po rokovaní Pandemickej komisie vlády o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Situácia je podľa neho natoľko vážna, že pandemická komisia v piatok prehodnocovala svoje stanoviská z predchádzajúceho týždňa. Do ďalších dní navrhuje výrazné sprísňovanie opatrení.

Ako Krajčí uviedol, pandemická komisia odporučila vláde prehodnotiť opatrenia, ktoré boli avizované tento týždeň. Dospela k názoru, že je potrebné zaviesť čo najskôr podobný lockdown, teda zákaz vychádzania, aký bol pred celoplošným testovaním. Bolo by teda povolené vychádzať z domu do práce, deti by mohli chodiť do škôl a škôlok, chodiť by sa mohlo do najbližšieho obchodu pre nevyhnutné veci. Povolené by bolo vychádzanie z dôvodu starostlivosti o blízku osobu, venčenie zvieraťa a návštevy prírody, avšak len v rámci okresu. Zákaz vychádzania by mal platiť do 10. januára. „Čím neskôr lockdown zavedieme, tým dlhšie musí trvať, aby sme sa mohli dostať k pozitívnym číslam, ktoré umožnia uvoľniť opatrenia v krajine,“ vysvetlil minister.

Epidemiologička Henrieta Hudečková uviedla, že podstatou navrhovaných opatrení je obmedzenie mobility. „Ak niečo neurobíme, dostaneme sa do veľmi zlej situácie, z ktorej sa môžeme pomerne dlhú dobu dostávať naspäť,“ povedala.

Každý piaty hospitalizovaný pacient podľahne

Každý piaty pacient, ktorý sa dostane do nemocnice s ochorením COVID-19, ochoreniu podľahne. Pacienti sa pritom často nakazia v nemocniciach či zariadeniach pre seniorov. Po rokovaní Pandemickej komisie vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako povedal k aktuálnej pandemickej situácii, stále stúpajú počty úmrtí pacientov nakazených koronavírusom. Každý deň v nemocniciach zomiera takmer 35 ľudí. Úmrtia hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 podľa ministra hovoria o tom, že do nemocníc sa dostávajú starší, imobilní pacienti či pacienti s chronickými ochoreniami.

Dodal tiež, že percento postihnutých nad 65 rokov z celej populácie postihnutej koronavírusom je vyššie, ako býva zvykom, aj preto celkové počty pacientov v nemocniciach rastú. Situácia v nich sa postupne zhoršuje, kapacity lôžok však podľa ministra zdravotníctva stále sú. Za posledný týždeň pribudlo približne 300 pacientov s ochorením COVID-19. Stúpa aj percento zdravotníkov, ktorí sú v karanténe, aktuálne je to 2 917 úväzkov zdravotníkov.

Slovensko je však stále v porovnaní s okolitými krajinami v počte nakazených na tom lepšie, ale trend je nepriaznivý. „Žiaľ, sedemdňový aktuálny priemer, keď spočítame PCR testy a antigénové testy je na úrovni 3 571, avšak každým dňom sa počty pozitívnych testov zvyšujú,“ vysvetlil Krajčí. Minister predpokladá aj nárast množstva vykonaných testov, keďže sa budú otvárať nové odberné miesta, ktorých je v súčasnosti 223.

Analytici ministerstva zisťovali aj to, aké mali opatrenia vlády dopady na reprodukčné číslo vírusu. „Aj po zavedení pomerne prísnych opatrení v polovici októbra, sme mali stále reprodukčné číslo nad úrovňou jedna. Pod úroveň jedna sa číslo dostalo, až keď sme zaviedli takzvaný lockdown pred plošným testovaním. V zapätí po celoplošnom testovaní sa nám ho podarilo zraziť ešte výraznejšie dole,“ uviedol Krajčí. V súčasnosti je reprodukčné číslo 1,35 a je to jeden z dôvodov, prečo aj pandemická komisia v piatok zasadala.

Očkovať sa bude v štyroch vlnách

Pandemická komisia predstavila stratégiu vakcinácie na Slovensku. O pláne očkovania informoval po jej rokovaní infektológ Pavol Jarčuška. Ako konštatoval, aby bolo očkovanie v populácii efektívne, zaočkovať by sa malo približne 65 % obyvateľov pri štandardnom vývoji epidémie. Cieľom pre úspešné obmedzenie šírenia infekcie je teda 3,3 milióna zaočkovaných. Očkovať by sa malo postupne v štyroch vlnách podľa rizikovosti skupín.

V prvej vlne by sa očkovali zdravotnícki pracovníci, študenti zdravotníckych odborov, zamestnanci domovov sociálnych služieb, silové zložky a pracovníci kritickej infraštruktúry. V druhej vlne by to boli pacienti nad 65 rokov a chronicky chorí, klienti domovov sociálnych služieb, imobilní, onkologickí, dialýzovaní alebo pacienti po transplantácii. Do druhej vlny očkovania by patrili aj pacienti s biologickou liečbou, autoimunitným ochorením, diabetes mellitus, neurologickými závažnými chorobami, kardiovaskulárnymi či závažnými psychiatrickými chorobami.

Tretia vlna očkovania by sa týkala špecifických komunít s vysokým rizikom šírenia ochorenia. Patriť sem budú učitelia, marginalizované rómske komunity, bezdomovci či azylanti. V štvrtej vlne by sa očkovali zvyšní obyvatelia nad 18 rokov.

Zákaz predaja nepotravinového tovaru v reťazcoch

Vláda SR bude v najbližších dňoch pracovať na legislatívnom ukotvení zákazu predaja nepotravinového tovaru, okrem drogérie a nevyhnutného tovaru dennej spotreby, v obchodných reťazcoch počas lockdownu.

Čítajte viac na:
https://www.globalnews.sk/ekonomika/vlada-chce-legislativne-ukotvenie-zakazu-predaja-nepotravinoveho-tovaru-v-obchodnych-retazcoch-pocas-lockdownu

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA