Sociálne siete

COVID19

Pandemická situácia na Slovensku je podľa Čaputovej mimoriadne závažná

Zuzana Čaputová poukázala na to, že Slovensko dnes prekročilo hranicu 6-tisíc úmrtí na koronavírus.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 1:48

330

caputova
Prezidentka Zuzana Čaputová, zdroj: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Pandemická situácia na Slovensku je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej mimoriadne závažná. Uviedla to po dnešnom rokovaní s odborníkmi. Vo svojom príhovore na úvod poukázala na to, že Slovensko dnes prekročilo hranicu 6-tisíc úmrtí na koronavírus. V tejto súvislosti vyjadrila úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Ako dodala, s odborníkmi sa zhodli na lepšom trasovaní, sekvenovaní vírusu a zlepšení COVID automatu.

Matematik Richard Kollár po rokovaní upozornil, že analytikom chýbajú kľúčové dáta o epidemickom stave, a to napríklad o veku pacientov, efektivite trasovania, tiež o tom, kde sa ľudia nakazili alebo či je bezpečné chodiť do obchodu a MHD. Podľa Kollára je Slovensko „v dátovom pekle“, keďže bez dát nie je jasné, či Slovensko čaká ďalšia vlna pandémie.

Virológ Boris Klempa konštatoval, že britský variant koronavírusu na Slovensku prevláda a ešte bude stúpať. Pri brazílskom a juhoafrickom variante vníma vyššiu pravdepodobnosť reinfekcie a menšiu účinnosť vakcíny. Podotkol, že juhoafrická mutácia sa mohla na Slovensku rozšíriť. Tento variant sa potvrdil napríklad v susednom Rakúsku.

Minister: Situácia sa zhoršuje, na Slovensku je už 19 čiernych okresov

Epidemická situácia na Slovensku sa nezlepšuje a ostáva aj naďalej vážna. Vyplýva to z údajov, ktoré po rokovaní pandemickej komisie zverejnil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Celé Slovensko tak aj naďalej ostáva v čiernej farbe, v rámci regionálneho rozdelenia máme 19 čiernych okresov, ďalších 50 je bordových a zvyšných 10 okresov je červených.

krajci

Zľava: Hlavný hygienik Ján Mikas a minister zdravotníctva Marek Krajčí, foto: SITA/Branislav Bibel

Reprodukčné číslo nie je pod hodnotou jeden, mobilita mierne rastie, 14-dňová incidencia aj pozitivita testov je stabilizovaná, hospitalizácie však postupne pribúdajú a rastie aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Podľa Krajčího je však už viditeľný efekt očkovania, keď postupne klesá podiel prijatých pacientov najmä v rozmedzí od 81 do 90 rokov, ako aj od 71 do 80 rokov. Mierne však stúpli príjmy od 51 do 60 rokov, čo môže súvisieť z rozšírením britského variantu vírusu. Priemerne na Slovensku zomiera denne v súvislosti s pandémiou 108 pacientov.

V porovnaní s okolitými krajinami sa situácia mierne zhoršuje na Slovensku aj v Česku. Reprodukčné číslo u nás ani v Česku nie je pod hodnotou jeden, zvyšné susedné krajiny si podľa ministra počínajú veľmi dobre. Šéf rezortu zdravotníctva tiež uviedol, že z týždňa na týždeň rastie počet výjazdov záchrannej zdravotnej služby ku COVID pozitívnym pacientom.

Počet hospitalizovaných pacientov narastá v Košickom kraji, Bratislavský kraj sa mierne zastabilizoval. Počty pacientov v nemocniciach stúpajú aj v Trnavskom a Trenčianskom kraji. Situácia sa už niekoľko týždňov zlepšuje v Nitrianskom kraji, najlepšia je aktuálne v Žilinskom kraji.

Minister zdravotníctva tiež upozornil, že sa zvyšuje množstvo reprofilizovaných lôžok a tiež ich obsadenosť. „Ten trend je negatívny, máme už len 712 voľných lôžok s kyslíkom a 52 voľných lôžok, kde je možné ventilovať pacientov s ochorením COVID-19,“ doplnil Krajčí.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA