Sociálne siete

DOMOV

Pápež František je už na Slovensku. Na bratislavskom letisku ho privítala prezidentka i deti v krojoch

Svätý Otec prijal pozvanie prezidentky a prišiel na Slovensko. Privítali ho chlebom a soľou deti v krojoch zo súboru Lúčka.

Zverejnené:

Upravené: 12. septembra 2021 o 19:16

728

Pápež František dnes priletel do Bratislavy, kde sa stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, zdroj: Kancelária prezidentky SR/prezident.sk

REKLAMA

BRATISLAVA – Pápež František dnes pricestoval na pastoračnú návštevu Slovenskej republiky. Popoludní priletel na bratislavské letisko, kde ho privítala prezidentka Zuzana Čaputová. Okrem prezidentky ho privítali i šéf parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger. Ide o 34. apoštolskú cestu Svätého Otca počas jeho viac než osemročného pontifikátu. Zároveň to je štvrtá návšteva hlavy Katolíckej cirkvi na Slovensku. Po prílete Svätého Otca sa rozozneli zvony katolíckych kostolov na Slovensku. Veriacich pozývajú k modlitbe za pápeža Františka, ktorý pricestoval na pastoračnú návštevu Slovenska.

Následne sa konalo ekumenické stretnutie na Apoštolskej nunciatúre, po ktorom nasledovalo súkromné stretnutie pápeža Františka s členmi Spoločnosti Ježišovej s približne 50 jezuitmi. Ďalší verejný program pápeža Františka na Slovenska pokračuje v utorok.

Vítanie pápeža Františka, zdroj: Kancelária prezidentky SR/prezident.sk

Záujem novinárov a ľudí

Prílet pápeža Františka na Slovensko priamo na letiskovej ploche sledovalo aj približne 150 domácich a zahraničných novinárov. Svätého Otca budú vítali aj stovky veriacich z farnosti v bratislavských Vajnoroch, kde v roku 1990 celebroval svätú omšu pápež Ján Pavol II. pri svojej prvej návšteve SR. Členovia detského folklórneho súboru Lúčka v krojoch z Važca privítali pápeža podľa tradície chlebom a soľou.

Kytica, ktorú pápež František dostal pri privítaní, bola vytvorená len z pôvodných slovenských druhov rastlín a bylín, ktoré sú charakteristické pre náš región. Ide napríklad o ľubovník, starček, bedrovník, hlaváč, rebríček a prilbicu. Autorom kytice je florista Róbert Bartolen a okrem iného symbolizuje aj poďakovanie Bohu, že práve Slovákom daroval krajinu s takou krásnou prírodou.

Prezidentka privíta Sv. Otca

Prezidentka Zuzana Čaputová sa na sociálnej sieti vyjadrila k návšteve Svätého Otca: „Svätý otec, pápež František, vitajte na Slovensku! Teším sa, že som na bratislavskom letisku M. R. Štefánika mohla privítať pápeža Františka v spoločnosti najvyšších ústavných činiteľov, ministra zahraničných vecí, slovenského veľvyslanca pri Vatikáne, vedúceho prezidentskej kancelárie, primátora Bratislavy, predstaviteľov cirkví a ďalších ľudí, na ktorých prítomnosti mi v tejto vzácnej chvíli obzvlášť záležalo – verejnej ochrankyni ľudských práv Márii Patakyovej, pani Márii Jasenkovej, riaditeľke neziskovej organizácie Plamienok, poskytujúcej starostlivosť nevyliečiteľne chorým, zomierajúcim a smútiacim deťom, preživšej holokaust pani Herty Vyšnej a Františka Mikloška, jedného z vedúcich osobností tajnej cirkvi a prvého predsedu Slovenskej národnej rady v samostatnom Slovensku. Ešte raz vitajte!“

Zdroj: FB/Zuzana Čaputová

Pápež František je druhým pápežom, ktorý zavítal na Slovensko. Trikrát navštívil Slovensko dnes už svätý Ján Pavol II. Prvý raz v roku 1990, ako súčasť Česko-Slovenska, v rokoch 1995 a 2003 už ako samostatnú republiku. Návšteva Svätého Otca Františka sa nesie v znamení motta „S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom“. Navštívi Bratislavu, potom zavíta do Prešova, Košíc a Šaštína.

Zdroj: prezident.sk, FB/Zuzana Čaputová, KBS

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA